Administraţia Trump reinstituie toate sancţiunile împotriva Iranului, suspendate prin acordul nuclear din 2015, scrie BBC. Casa Albă a comunicat că acestea sunt „cele mai dure sancţiuni impuse vreodată Iranului” şi că au ca ţintă sectorul energetic, precum şi sectoarele transporturilor şi bancare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsura va intra în vigoare din 5 noiembrie.

Totuşi, opt ţări nu vor fi penalizate de SUA dacă vor continua să importe petrol din Iran.

„Sancţiunile vin”, a scris preşedintele american, Donald Trump, pe Twitter după anunţul de vineri.

SUA a reimpus sancţiunile gradual după ce s-a retras din acordul nuclear semnat în 2015 cu Iranul, dar analiştii susţin că această mişcare este cea mai importantă pentru că vizează cele mai importante sectoare ale economiei iraniene.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului a declarat că Iranul nu este îngrijorat de aceste măsuri.

Conform acordului din 2015, Iranul şi-a limitat activităţile nucleare la schimb cu ridicarea sancţiunilor.

Barack Obama, fostul preşedinte american, a argumentat că acordul va opri Iranul din a-şi dezvolta armele nucleare.

Din acordul din 2015 mai fac parte Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China, ele respectând în continuare tratatul şi informând că vor crea o nouă metodă de plată pentru a continua comerţul cu Iranul şi să evite sancţiunile Statelor Unite.

Trump argumentează că termenii acordului sunt inacceptabili şi că nu a oprit Iranul din a-şi dezvolta un program nuclear şi să intervină în ţările vecine, precum Siria sau Yemen. Iranul l-a acuzat pe Trump că a creat un „război psihologic”.

Pe lista de sancţiuni vor fi trecute numele a peste 700 de persoane fizice, entităţi, vase şi aeronave inclusiv bănci importante, exportatori de petrol şi companii de transport.

Mike Pompeo, Secretarul de Stat american, a declarat că sancţiunile au ca scop „schimbarea fundamentală a comportamentului” Iranului.

El a declarat că există 12 cereri pe care Iranul trebuie să le îndeplinească pentru a fi ridicate sancţiunile. Printre acestea se află şi încheierea susţinerii faţă de terorism şi a intervenţiei militare din Siria precum şi oprirea totală a dezvoltării de arme nucleare.

Pompeo a explicat că unele ţări nu vor putea să îşi oprească importurile de petrol iranian imediat şi acestea au fost exceptat cu condiţia că le vor reduce şi în final, le vor opri complet.

Printre cele opt ţări exceptate se află Italia, India, Japonia şi Coreea de Sud, conform Associated Press. De asemenea, conform Reuters şi Turcia este exceptată.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.