Membri ai echipei lui Donald Trump au împiedicat oficiali sanitari să furnizeze anumite informaţii despre covis-19, cu scopul de a susţine viziunea optimistă a miliardarului pe când era preşedinte, dezvăluie un raport parlamentar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficiali de rang înalt de la Centrele de Prevenţie şi Luptă împotriva Biolilor (CDC) - principala agenţie sanitară americană a Statelor Unite - le-au spus anchetatorilor că membri ai administraţiei lui Donald Trump au intimidat personalul agenţiei şi au încercat să le rescrie rapoartele, cu scopul de a le ”alinia” declaraţiilor şefului statului de atunci - care minimaliza criza apidemică.

Anchetatorii au intervievat zece foşti şi acuali conducători din cadrul CDC, dar şi oficiali guvernamentali de rang înalt, în cadrul acestui raport - de 91 de pagini - publicat luni de către o Comisie de anchetă din cadrul Congresului cu privire la criza covid-19.

Acest panel parlamentar prezintă în raport felul în care oficiali de la Departamentul american al Sănătăţii - desemnaţi de către Donald Trump - au încercat să preia controlul Jurnalului Ştiinţific săptămânal al CDC - ”Morbidity and Mortality Weekly Report” - şi cum au editat sau cenzurat articole pe care le considerau nefaste pentru preşedintele republican.

ALTERAREA CONŢINUTULUI

Aceşti oficiali au încercat ”să altereze conţinutul, să contrazică sau să întârzie publicarea” a 18 dintre aceste rapoarte săptămânale - dar şi a unei alerte sanitare.

Ei au reşit să facă acest lucru cu succes în cinci rânduri, se arată în raportul parlamentar.

Ancheta Comisiei ”a arătat că administraţia precedentă s-a lansat într-o campanie fără precedent de amestec politic în reacţia Guvernului federal împotriva pandemiei (covid-19), ceea ce a subminat sănătatea publică în beneficiul obiectivelor politice ale fostului preşedinte”, acuză într-un comunicat preşedinta Comisiei, alesul democrat Jim Clyburn.

Rapoarte anterioare au subliniat tentative ale administraţiei Trump de a cenzura oficiali sanitari de rang înalt sau de a exercita presiuni asupra Agneţiei americane a medicamentului (FDA), cu scopul de a emite din nou o autorizaţie de urgenţă a hidroclorochinei.

Hidroclorochina - un medicament împotriva malariei - era lăudat de către Trump ca un remediu împotriva covid-19, în pofida dovezilor contrare.

Republicanii au respins concluziile acestui raport, pe care-l consideră părtinitor, şi s-au angajat să efectueze propria anchetă în cazul în care obţin o majoritate în Congres în alegerile de la jumătate de mandat din noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.