Preşedintele Donald Trump a autorizat marţi seara înarmarea luptătorilor kurzi, fiind vorba de o ”măsură necesară pentru a asigura o victorie clară” într-o ofensivă asupra bastionului jihadist al Statului Islamic de la Rakka. Însă, înarmarea luptătorilor kurzi este o posibilă lovitură la adresa relaţiilor dintre Washington şi Ankara, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ankara s-a opus vehement înarmării grupărilor kurde din Forţele Democrate Siriene şi a acuzat că militanţii YPG reprezintă o aripă a kurzilor turci de la PKK.

”Suntem foarte conştienţi de îngrijorările de securitate ale partenerului Turcia. Vrem să-i asigurăm pe oamenii şi guvernanţii din Turcia că Statele Unite sunt angajate să prevină riscuri de securitate suplimentare şi să protejeze un aliat NATO”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Dana White.

Turcia îi cataloghează pe luptătorii kurzi drept terorişti şi vrea să limiteze teritoriile cucerite de aceştia în Siria.

Forţele Democrate Siriene sunt formate din miliţii arabe şi kurde, sprijinite de forţele americane de elită şi de avioanele coaliţiei internaţionale condusă de Statele Unite.

În prezent, luptătorii kurzi se bat cu jihadiştii pentru a elibera localitatea Tabqa, o poziţie strategică crucială pentru lansarea unei ofensive asupra capitalei de-facto a Statului Islamic de la Rakka.

Pentagonul va trimite luptătorilor kurzi muniţie, arme mici, mitraliere, echipamente de contrucţie, buldozere şi vehicule blindate.

De asemenea, americanii vor încerca să obţină înapoi aceste arme după distrugerea Statului Islamic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.