Departamentul american al Justiţiei a impus un moratoriu asupra execuţiilor federale, denunţând natura ”arbitrară” a acestora şi ”impactul lor disproporţionat asupra persoanelor de culoare”, după ce administraţia Trump a efectuat un număr-record de 13 execuţii în doar o jumătate de an înainte de plecarea miliardarului de la Casa Albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îngrijorări grave sunt provocate de o continuare a recurgerii la pedeapsa cu moartea”, pledează într-o notă secretarul amrican al Justiţiei Merrick Garland.

Este vorba despre ”caracterul arbitrar al aplicării acesteia, impactul său disproporţionat aspra persoanelor de culoare şi numărul tulburător al achitărilor în dosare de pedeapsă capitală şi alte cazuri grave”, precizează secretarul.

Merrick Garland a dispus joi un moratoriu asupra oricărei execuţii federale, până când Departamentul Justiţiei ”îşi revizuieşte politicile şi procedurile în domeniul pedepsei capitale”.

În Statele Unite, state şi nu statul federal execută, în mod tradiţional, cei mai mulţi oameni.

Justiţia federală intervine în general numai în cazuri legate de droguri, terorism sau spionaj.

Autorităţile federale nu au mai efectuat execuţii de 17 ani - până în iulie 2020.

Guvernul miliardarului Donald Trump a relnasat atunci această practică şi a înlănţuit execuţii într-un ritm fără precedent - în pofida unui recul al pedepsei capitale atât în Statele Unite, cât şi în lume.

”Departamentul trebuie să se asigure că-şi respectă scrupulos angajamentul în favoarea egalităţii unui tratament uman în administrarea legilor federale care reglementează pedepsele capitale”, subliniază secretarul Justiţiei al lui Joe Biden, care se opune pedepsei capitale.

Merrick Garland anunţa luna trecută că va examina personal proceduri ale Departamentului Justiţiei cu privire la pedeapsa cu moartea.

El declara în februarie, în audierea la Senat în vederea confirmării sale în post, că este îngrijorat de faptul că pot fi executate persoane nevinovate şi de impactul disproporţionat al execuţiei persoanelor de culoare.

Administraţia lui Biden era  supusă unor presiuni ale apărătorilor justiţiei penale să revină la un moratoriu vechi asupra pedepsei cu moartea, după execuţiile lui Trump.

Joe Biden s-a angajat în campania electorală să abolească, prin lege, pedeapsa cu moartea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.