Adjunctul ministrului rus de Externe, Andrei Rudenko, a efectuat o vizită la Seul, a anunţat duminică Ministerul sud-coreean de Externe, în urma unor schimburi acerbe între cele două ţări cu privire la Coreea de Nord, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rudenko s-a întâlnit vineri cu omologul său Chung Byung-won pentru discuţii privind războiul din Ucraina şi afacerile bilaterale, a precizat ministerul sud-coreean într-un comunicat.

Oficialul sud-coreean a exprimat criticile Seulului la adresa cooperării militare crescânde dintre Moscova şi Phenian şi a îndemnat Rusia să aibă "acţiuni responsabile", potrivit comunicatului.

Vizita sa are loc la scurt timp după o declaraţie a purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, potrivit căreia creşterea tensiunii în peninsula coreeană se datorează "în principal politicii neruşinate Statelor Unite şi a aliaţilor săi, inclusiv a Republicii Coreea şi a Japoniei", referindu-se la Coreea de Sud după numele său oficial.

Zakharova răspundea la o întrebare despre recenta descriere a preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol despre Coreea de Nord ca fiind singura ţară din lume care a legiferat utilizarea preventivă a armelor nucleare. 

Ea a mai spus că Seulul "nu pare să realizeze că poziţia dominantă a Statelor Unite devine irevocabil un lucru de domeniul trecutului" şi că Sudul "s-ar putea dovedi a nu fi decât o mică monedă de schimb în jocurile geopolitice ale Washingtonului".

Ministerul sud-coreean de Externe l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus Georgi Zinoviev pentru a protesta faţă de aceste remarci "crude şi ignorante".

De la invadarea Ucrainei în 2022, Rusia a stabilit legături mai strânse cu Phenianul, pe care Coreea de Sud şi Washingtonul îl acuză că a furnizat arme Moscovei pentru a ajuta la efortul de război.

Coreea de Nord, înarmată nuclear, a declarat anul acesta Seulul drept "principalul său inamic", a închis agenţiile dedicate reunificării şi a ameninţat cu războiul pentru "chiar şi 0,001 milimetri" de încălcare a teritoriului.

Analiştii au avertizat recent că Coreea de Nord ar putea testa rachete de croazieră înainte de a le trimite Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina. Liderul său Kim Jong Un a călătorit în Rusia în septembrie pentru a se întâlni cu preşedintele Vladimir Putin, care este aşteptat să viziteze şi el Phenianul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.