Un site de jurnalism de investigaţie britanic a publicat ceea ce prezintă drept adevărata identitate a unuia dintre agenţii ruşi de informaţii suspectaţi de orăvirile cu agent neurotoxic la Salisbury, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul Bellingcat susţine că bărbatul prezentat drept Ruslan Boşirov este de fapt colonelul Anatoli Cepiga.

Oficiali britanici nu au comentat imediat aceste dezvăluiri. BBC scrie că înţelege că, astfel, această identificare nu este contestată.

Anchetatori britanici au declarat că Boşirov este un ofiţer din cadrul serviciilor ruse de informaţii.

Se crede că el a călătorit în Regatul Unit cu un paşaport fals şi sub acoperirea unui pseudonim.

Fostul dublu agent rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi cu noviciok în martie. Ei au supravieţuit, însă Dawn Sturgess - o britanică fără legătură cu atacul iniţial - a murit după ce a fost otrăvită cu aceeaşi substanţă.

Guvernul britanic i-a acuzat pe cetăţenii ruşi Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov de acest atac. Londra susţine că sunt agenţi sub acoperire ai serviciilor militare ruse de informaţii GRU.

Rusia a negat mereu acuzaţiile, iar preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că suspecţii sunt civili.

Cei doi au apărut la televiziunea rusă de stat şi au spus că au vizitat, ca turişti, Catedrala din Salisbury.

Potrivit Bellingcat, colonelul Cepiga a luptat în Cecenia ca militar şi a fost recompensat cu cea mai înaltă distincţie a statului rus - Erou al Federaţiei Ruse, acordată de obicei de către preşedintele rus Vladimir Putin personal.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.