Activistul belarus din opoziţie Roman Protasevici a trăit momente de angoasă după ce şi-a dat seama că avionul Ryanair în care se afla avea să fie deturnat către Minsk, unde a fost arestat, declară alţi pasageri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A început să intre în panică şi să spună că era din cauza sa”, a declarat AFP Monika Simkiene, o lituaniană în vârstă de 40 de ani, după ce avionul a aterizat la Vilnius, cu mai multe ore întârziere.

”El s-a întors către oameni şi a spus că riscă pedeapsa cu moartea”, a declarat ea, notând că părea ”foarte calm”, după ce a devenit sigur că va fi arestat la sosirea la Minsk.

Era ”nervos la început, dar apoi şi-a dat seama că nu putea face nimic. S-a calmat şi a acceptat” situaţia, a declarat alt pasager, care prezentat doar drept Mantas.

Premierul lituanian Ingrida Simonyte s-a dus peaeroportul de la Vilnius pentru a primi avionul, dar şi câteva zeci de activişti din opoziţia belarusă.

Unii purtau pe umeri steaguri în culorile opoziţiei belaruse, iar alţii purtau pancarte cu mesajul ”Eu sunt/noi suntem Roman Protasevici” sau ”Ryanair, unde este Roman?”.

”Trebuie să ne afişăm solidaritatea pentru a nu fi zdrobiţi de către unul”, a declarat unul dintre ei, Aleksandr Glaşkov, în vârstă de 36 de ani. În opinia sa, arestarea lui Protasevici este o ”crimă”.

”DACĂ AR FI FOST DESCHIS HUBLOUL...”

Belarusul a obligat avionul, care asigura o legătură de la Atena la Vilnius, să aterizeze la Minsk şi l-a arestat pe Protasevici, vizat de mai multe acuzaţii, din cauza angajamentului său în cadrul opoziţiei faţă de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este fostul redactor-şef al influentei publicaţii a opoziţiei Nexta.

El locuieşte în Polonia.

În noiembrie, serviciile de securitate belaruse (KGB), moştenitoarele perioadei sovietice, au introdus numele fondatorului Nexta, Stepan Putilo, pe lista ”persoanelor implicate în activităţi teroriste”.

Nexta a jucat un rol-cheie în recentul val de constestare a relegerii în 2020 a lui Lukaşenko, care deţine funcţia de preşedinte din 1994.

Arestarea activistului a provocat indignare în state occidentale şi membre NATO, iar Uniunea Europeană (UE) a ameninţat Belarusul cu noi sancţiuni.

Unii pasageri declară că l-au văzut pe tânărul golindu-şi bagajul şi dându-i obiecte  partenerei sale după ce a fost sigur că avionul avea să se oprească la Minsk.

Potrivit unui pasager francez în vârstă de 25 de ani, Arthur Six, opozantul ”a intrat în panică, dar s-a calmat după aceea”.

”Nu a strigat, dar era vizibil că îi era foarte frică. Pot spune că, dacă ar fi fost deschis hubloul, ar fi sărit”, a declarat al pasager, Edvinas Dimsa, în vârstă de 37 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.