Aproximativ 70 de tineri din cadrul mişcării ecologiste Youth for Climate France au blocat un restaurant McDonald's, la Bordeaux, duminică, timp de mai multe ore, pentru a denunţa acest ”simbol al supraconsumului, risipei şi creşterii intensive a animalelor”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Majoritatea liceeni, activiştii au luat cu asalt, în mod paşnic, restaurantul de pe rue Sainte-Catherine, o importantă arteră pietonală în oraş, la scurt timp după deschidere, la ora locală 8.00 (9.00, ora României).

Ei au blocat accesul prin ocupări (”sit-in”) ale uşilor, închise cu panglici roşu cu alb, simbolizând o ”scenă a crimei ecoogice”. Ei au înfăşurat în panglici şi posturi de comandă automată din interior, a constatat un jurnalist AFP.

Purtând o banderolă cu mesajul ”de ce să mâncăm astăzi ceea ce ne va ucide mâine?”, manifestanţii au scandat sloganuri ca ”Poluează, consumă şi taci din gură. Ce mesaj li se transmite tinerilor?”.

Mobilizarea coincide cu organizarea unor adunări naţionale ale Youth for Climate France, la care au participat în weekend, la Bordeaux, aproximativ 130 de persoane cu o medie de vârstă de 17 ani.

”Ne dăm seama că marşurile au mobilizat foarte bine, dar că ele nu mai sunt de ajuns şi că trebuie să ne diversificăm acţiunile”, a rezumat Aricie Bartelmé, o coorganizatoarea a acestor adunări.

”Blocarea” McDonald's se înscrie în această diversificare, la fel ca ”lights off” (stingerea însemnelor luminoase), ”clean walks” (marşuri de strângere sistematică a gunoaielor şi chiştoacelor de ţigară în spaţiul public) sau diverse acţiuni de nesupunere civică, a precizat activista.

Ocuparea, sub privirea placidă a patrulelor obişnuite de poliţie, continua după-amiaza.

Ea a fost primită cu o a devărată filosifie de către personalul McDonald's.

”Salvarea planetei - nu putem decât să fim de acord cu asta. McDonald's depune de altfel eforturi cu privire la triere (folosirea antibioticelor). Publicul nostru sunt mulţi tineri, ştim că avem interesul să-i ascultăm, să-i păstrăm”, a pledat Christian Luttman, conducătorul restaurantului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.