Activişti ecologişti au blocat vineri accesul în portul feriboturilor de la Dover, provocând perturbări în acest important port de intrare din sudul Angliei în comerţul cu Uniunea Europeană (UE), cerând măsuri împotriva modificărilor climatice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul Insulate Britain - care a blocat deja în mai multe rânduri periferia Londrei în ultimele zile - cere o mai bună izolare a locuinţelor în Regatul Unit, în lupta împotriva modificărilor climatice.

Grupul a anunţat într-un comunicat că peste 40 de manifestanţi au blocat autostrada A20, în apropierea celui mai important port britanic de la Canalul Mânecii, către Franţa.

Poliţia din Kent a confirmat ”o manifestaţie care a antrenat perturbări ale traficului (rutier) la Dover”, pe autostrada A20.

Ea anunţă într-un comunicat că a operat 17 arestări, că a degajat două dintre cele trei locuri în care traficul rutier era blocat şi că încearcă ”să reducă întârzierile”.

”Ne pare rău pentru perturbările pe care le creăm. Acesta pare să fie singurul mod de a menţine problema izolării (locuinţelor) pe ordinea de zi şi de a atrage atenţia asupra faptului că locuinţele prost izolate antrenează o sănătate proastă, mizeria şi moartea prematură a mii de oameni”, subliniază într-un comunicat un purtător de cuvânt al organizaţiei.

PENURII ŞI CRIZĂ A FORŢEI DE MUNCĂ

Această acţiune intervne într-un context agitat în Regatul Unit, care se confruntă cu probleme de aprovizionare cu carburanţi, dar şi în supermarketuri, din cauza unei lipse a şoferilor de TIR.

De la jumătatea lui septembrie, Insulate Britain a blocat - în cinci rânduri - perifera Londrei, autostrada M25, cea mai aglomerată în Regatul Unit, şi a provocat confruntări cu automobilişti.

Activişti din cadrul organizţaiei s-au lipit de asflat sau au turnat vopsea albastră pe acesta.

Manifestanţii riscă de-acum până la doi ani de închisoare, în virtutea unui ordin al justiţiei, anunţat miercuri de către Guvernul lui Boris Johnson, foarte pornit împotriva acestor acţiuni.

În pofida acestei ameninţări cu sancţiuni tot mai dure, Insulate Britain a anunţat că îşi continuă acţiunile până când Guvernul se angajează să finanţeze izolarea locuinţelor sociale - până în 2025 - şi să prezinte un program de modernizare a tuturor locuinţelor - până în 2030.

Aceste acţiuni, care au loc în urma unei serii de acţiuni ale Extinction Rebellion, intervin odată cu apropierea COP26, în noiembrie, în Scoţia, la care sunt prevăzute mijloace poliţieneşti importante.

UN FOST ATLET PARALIMPIC, CONDAMNAT LA ŞASE LUNIDE ÎNCHISOARE CU PRIVIRE LA BLOCAREA UNUI AVION

Pe de altă parte, un fost atlet paralimpic, care s-a lipit pe acoperişul unui avion, pe un aeroport din Londra, într-o acţiune a mişcării ecologiste Extinction Rebellion, a fost condamnat vineri la un an de închoare, dintre care şase luni cu suspendarea.

La 10 octombrie 2019, James Brown, un nord-irlandez în vârstă de 56 de anim nevăzător din naştere, a reuşit să urce pe acoperişul unuiavion aparţinând companiei britanice British Airways (BA), pe Aeroportul London City.

Dublul medaliat cu aur, care a reprezentat Regatul Unit la ciclism şi atletism, şi-a lipit mâna dreaptă de avion, după care şi-a introdus telefonul în uşă, pentru a o împiedica să se închidă.

El a rămas timp de o oră pe avion, care urma să decoleze către Amsterdam, în Olanda, şi a cauzat, potrivit acuzării, perturbări ce au afectat peste 300 de pasageri ai British Airways, ceea ce costat compania aeriană 40.000 de lire sterline (46.700 de euro).

”Dreptul de a manifesta nu vă autotrizează să cauzaţi perturbări majore şi generalizate pe un mare aeroport (...), doar pentru că dumneavoastră credeţi că acesta este un lucru bun de făcut”, i-a spus judecătorul Gregory Perrins, care a pronunţat pedeapsa, la Tribunalul Southwark din Londra.

Atletul a fost găsit vinovat de tulburare publică, în iulie.

Brown, care nu a făcut apel la un avocat în timpul procesului, a declarat că ”trebuia să facă ceva spectaculos”, pentru a atrage atenţia asupra crizei climatice.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.