Activista pentru drepturile omului şi asistentă medicală din Crimeea, Irina Danilovici, a dispărut în urmă cu mai bine de o săptămână, în timp ce se întorcea de la serviciu. Se presupune că a fost condamnată de către autorităţile ruse la 10 zile de arest administrativ sub acuzaţia de ”transfer de informaţii neclasificate într-un stat străin”, a declarat avocatul jurnalistei, Aider Azamatov, pentru CNN. Cu toate acestea, Rusia a refuzat să confirme dacă este arestată, în ce loc ar fi reţinută şi de către cine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jurnalista a dispărut în urmă cu mai bine de o săptămână, în timp ce se întorcea de la serviciu, în peninsula anexată de către Rusia de la Ucraina. Femeia nu a mai fost văzută de la momentul dispariţiei.

Se crede că Danilovici a fost arestată de autorităţile ruse, însă Rusia a refuzat să confirme dacă este arestată, în ce loc ar fi reţinută şi de către cine.

”Prezumăm că ea se află încă în închisoare”, a declarat avocatul lui Danilovici, Aider Azamatov.

El a declarat că poliţişti ruşi care purtau cagule au venit să percheziţioneze casa în care jurnalista locuieşte împreună cu părinţii ei în satul Vladislavovka. Autorităţile ruse i-au spus tatălui ei că a fost condamnată la 10 zile de arest administrativ sub acuzaţia de ”transfer de informaţii neclasificate într-un stat străin”.

Autorităţile au refuzat să predea o copie a deciziei, potrivit lui Azamatov, care nu a văzut până la momentul actual niciun document oficial privind arestarea lui Danilovici. Mai mult decât atât, avocatului nu i s-a permis accesul  accesul la clientul său.

”Irina nu are un statut procesual, motiv pentru care o ascund de mine”, a spus el.

Prin intermediul activităţii sale, Danilovici a dezvăluit probleme din sistemul de sănătate din Crimeea, inclusiv în cadrul răspunsului său la pandemia de coronavirus. Ea a scris pentru o serie de publicaţii ucrainene şi a publicat descoperirile pe contul de Facebook.

Tatăl ei, Bronislav, a declarat pentru site-ul de ştiri Krym.Realii, un site afiliat Radio Liberty, că fiica sa plănuia să folosească transportul în comun pentru a ajunge acasă în dimineaţa zilei de 29 aprilie, după ce şi-a terminat tura din cadrul unei unităţi medicale din Koktebel, sud-estul Crimeei.

Azamatov a spus că asistenta nu a mai răspuns la telefon din acel moment.

Avocatul Azamatov, familia femeii şi mai multe organizaţii pentru drepturile omului au căutat-o în centrele de detenţie din mai multe oraşe din Crimeea încă de la momentul dispariţiei, însă fără nicio urmă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.