Două partide irlandeze de centru şi Verzii au votat în favoarea unei coaliţii guvernamentale tripartide, la peste patru luni de la alegerile legislative, punându-se aftfel de acord să formeze un guvern fără naţionaliştii din Sinn Fein, care s-au clasat primii în scrutin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ascensiunea istorică în februarie a fostei vitrine politice a IRA, o grupare militară care se opune prezenţei britanice în Irlanda de Nord, a bulversat peisajul politic din ţară, în care cele două partide de centru se succedau la putere de un secol, o ţară aflată în prima linie a Brexitului.

După luni de negocieri în plină pandemie covid-19, membrii Fianna Fail, Fine Gael şi Partidului Ecologist au dat vineri undă verde unui acord de coaliţie prin voturi interne cu un rezultat incert în micul partid al Verzilor, singurul care avea nevoie de o majoritate de două treimi pentru a accepta alianţa.

”Trebuie să ne ducem şi să ajutăm împrerună cu partenerii noştri din coaliţia guvernamentală la scoaterea ţării noastre dintr-o criză economică cu adevărat gravă”, a declarat vineri seara liderul Verzilor Eamon Ryan, aprobând acordul şi anunţând că membrii formaţiunii sale au votat ”pentru” în proporţie de 76%.

Fine Gael, partidul premierului în exerciţiu Leo Varadkar a aprobat acordul cu 80% din voturile exprimate, urmat de Fianna Fail cu 74%.

”Fine Gael va începe un al treilea mandat la guvernare, iar această nouă coaliţie este unită, puternică şi la înălţimea provocării”, a declarat premierul în exerciţiu, în vârstă de 41 de ani.

Leo Varadkar a postat vineri seara pe Twitter o forografie în care a arătat că şi-a ”debarasat biroul”, pregătindu-se să-i cedeze locul noului premier care urma să fie desemnat sâmbătă într-o sesiune parlamentară extraordinară.

Guvernul de coaliţie a prevăut o conducere prin rotaţie a Executivului.

Micheal Martin, în vârstă de 59 de ani, liderul Fianna Fail, care deţine cel mai important grup parlamentar, de 38 dintre cele 160 de mandate, urmează să devină primul şef al Executivului, până în decembrie 2022.

”Am ales această cale, ea comportă numeroase provocări”, a declarat Micheal Martin la anunţarea rezultatelor.

”Însă, pe de altă parte, este totodată un moment de oportunitatea şi un moment de speranţă pentru poporul nostru”, a apreciat el.

Leo Varadkar, al cărui Fine Gael a fost înfrânt şi a obţinut doar 35 de mandate în urma unei campanii care s-a concentrat asupra Brexitului, urmează să preia frâiele Guvernului ulterior.

SINN FEIN, ÎN OPOZIŢIE

Alegerile din februarie au bulversat peisajul politic în Irlanda, unde cele două partide de centru se succed la putere de un secol.

De această dată, Fine Gael şi Fianna Fail aveau nevoie de susţinerrea celor 12 deputaţi din Partidul Verde pentru a atinge pragul de 80 de mandate necesar unei majorităţi parlamentare.

Cu un program de stânga, Sinn Fein, care susţine o reunificare cu Irlanda de Nord, s-a clasat pe primul loc cu 24,5% din voturile exprimate. Însă din cauză că nu a prezentat suficienţi candidaţi, a devenit doar a doua forţă politică în Parlament, cu 37 de mandate.

Exclus din alianţa guvernamentală încheiată vineri, el devine principala forţă de opoziţie în Irlanda, ceea ce ar putea constitui o trambulină către putere în următoarele alegeri legislative, potrivit unor analişti.

”Establishmentul politic s-a mobilizat să ne ţină la distanţă”, a reacţionat vineri seara conducătoarea formaţiunii, Mary Lou McDonald, adăugând că ”aceste bariere” nu sunt suficiente pentru a ”opri” formaţiunea.

”Vom fi cea mai eficientă opoziţie”, a promis adjuncat sa Michelle O'Neill.

Alianţa cu centrul-dreapta este în schimb un pariu riscant pentru formaţiunea progresistă a Verzilor, care a participat deja la o coaliţie cu Fianna Fail în 2007, din care s-a retras patru ani mai târziu.

Verzii au fost şterşi de pe eşicherul politic în urma alegerilor din 2011, unul dintre motivele pentru care se aşteptau la un ”rezultat strâns” în votul intern al acordului, scrie Irish Times.

Invocând ”simţul responsabilităţilor”, liderul său s-a angajat ”să facă tot ceea ce poate” în vederea ”restaurării biodiversităţii şi opririi nebuniei modificărilor climatice”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.