Un acord a fost încheiat între regimul sirian şi rebeli în vederea evacuării lor dintr-o zonă de la periferia de sud a Damascului, adiacentă unui bastion al grupării Statul Islamic (SI), a anunţat duminică presa de stat siriană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul intervine în contextul în care regimul poartă o vastăoperaţiuni militară, de peste o săptămână, cu scopul de a-i disloca pe combatanţii SI din ultima lor redută în aglomeraţia Damascului, care cuprinde tabăra de refugiaţi palestinieni Yarmouk.

Rebelii din cartierul Yalda, în Damasc, dar şi localităţile Babila şi Beit Sahem, situate la periferia de sud a Damascului, au acceptat să părăsească sectorul, a anunţat duminică agenţia oficială siriană de presă Sana.

Toate aceste zone se află la est de tabăra Yarmouk, unde se desfăşoară confruntări armate între SI şi forţe ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

”Acordul prevede plecarea teroriştilor care doresc să plece împreună cu familiile lor”, iar ceilalţi vor putea ”să rămână la faţa locului după ce îşi vor preda armele”, a precizat Sana, folosind terminologia obişnuită a regimului pentru a-i desemna pe rebeli.

Acest acord este ultimul dintr-o serie de iniţiative similare impuse de către regim rebelilor în jurul Damascului, puterea lui al-Assad consolidându-şi astfel acapararea asupra regiunii capitalei.

O desfăşurare de forţe loialiste la est de Yarmouk a permis regimului să strângă laţul în jurul SI. Foreţe guvernamentale avansează în prezent la vest de tabăra palestiniană, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

În ultimele două zile, armata a recucerit o mare parte a cartierului Qadam, pe flancul de vest al Yarmouk, potrivit SOHR.

Duminică, avioane ale regimului bombardau intensiv tabăra, dar şi cartierul vecin Hajar al-Aswad, de asemenea aflat sub controlul SI, potrivit aceleiaşi surse.

Jihadiştii au reuşit sâmbătă să preia controlul asupra unui spital şi unor clădiri adiacente, în apropiere de Yalda, încercând să câştige teren în această zonă şi să blocheze o eventuală desfăşurare a unor forţe loialiste, potrivit SOHR.

În decurs de zece zile de lupte în sudul aglomeraţiei Damascului, cel puţin 85 de combatanţi ai regimului şi 74 de jihadişti SI au fost ucişi, potrivit Observatorului.

După ce a cucerit, la momentului apogeului său, o treime din teritoriul sirian, acapararea SI s-a redus dramatic vara trecută. Jihadiştii mai deţin de-acum controlul asupra a mai puţin de 4% din Siria, potrivit SOHR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.