Singurul membru în viaţă al comandourilor jihadiste care au ucis 130 de oameni, la 13 noiembrie 2015, la Paris, Salah Abdeslam, a declarat marţi, în faţa unei Curţi cu Juraţi, la Bruxelles, că intenţiona ”să plece în Siria” după atentatele teroriste de Paris, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Salah Abdeslam a fost condamnat la închisoare pe viaţă în Franţa şi este judecat în prezent în Belgia, alături de alţi opt coacuzaţi.

El a fost întrebat de către preşedinta Curţii, Laurence Massart, în legătură cu atentatele de la 22 martie 2016, la Bruxelles, soldate cu 32 de morţi, despre un document în care spunea că voia ”să termine treaba” după atentatele de la Paris.

”DOAR VORBE”

”Astea sunt doar vorbe. De la vorbe la fapte e cale lungă”, s-a apărat Abdeslam, care neagă implicarea sa în aceste atentate, organizate de către aceeaşi celulă a grupării Statul Islamic (SI) care a comsi atentatele de la 13 noiembrie 2015, la Paris şi Saint-Denis.

Salah Abdeslam a declarat că a scris un text ”la o lună sau o lună şi jumătate” după atentatele de la Paris, pentru a le ”da garanţii” şefilor săi, care aveau îndoieli atunci când le-a spus că a supravieţuit, pentru că centura sa explozivă s-a dovedit ”defectă”,

El nu le-a dezvăluit numele şi a spus că ”nu mai sunt în această lume”.

Ascuns la Bruxelles la acea vreme, unde a putut să fugă, el şi-a exprimat voinţa de a ”pleca în Siria” .

”M-au întrebat dacă eram pregătit să fac o operaţiune singur, dacă mi se dădea un Kalaşnikov, de exemplu. Am fost categoric, am spus că nu o voi face. Atunci mi-au spus «vom găsi un drum către Siria, n-ai ce face acolo»”, a declarat el.

”MĂ APĂR DIN PRINCIPIU”

Salah Abdeslam a fost condamnat în Franţa la cea mai aspră pedeapsă posibilă în Franţa cu privire la rolul pe care l-a jucat în atentatele de la 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi.

În procesul de la Paris, el a declarat că a ”renunţat” să-şi detoneze centura explozivă într-un bar, la Paris, în seara atentatelor, din ”omenie”.

Ancheta a arătat că această centură - pe care a abandonat-o în sudul parisului - era defectă.

Arestat la Bruxelles la 18 martie 2016, cu patru zile înainte de dublul atentat pe Aeroportul Zaventem şi în metrou, Abdeslam neagă că a ştiut despre aceste planuri de atentat.

”Am fost condamnat pe viaţă. Că mă condamnaţi ori ba, nu schimbă nimic pentru mine. Dacă mă apăr azi, o fac din principiu”, a declarat el.

Acuzarea susţine că, în pofida faptului că era încarcerat la 22 martie, nu avea cum să nu ştie că se pregăteau alte atentate, după ce a trăit, timp de luni de zile, cu membrii celulei jihadiste, în capitala belgiană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.