Salah Abdeslam a fost inculpat joi, la Bruxelles, pentru "tentativă de crime" în cadrul anchetei cu privire la un atac armat în comuna Forest de la Bruxelles, pe 15 martie, când, într-o operaţiune antiteroristă legată de atacurile de la Paris, s-a tras asupra poliţiştilor, un suspect a fost ucis, iar alţi doi au reuşit să scape, a declarat avocatul său pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"El a fost inculpat pentru tentativă de crime, ca autor sau coautor", a precizat Sven Mary, subliniind că dosarul este instruit de Isabelle Panou, o magistrată de la Bruxelles, însărcinată de asemenea cu ancheta belgiană privind atacurile comise pe 13 noiembrie la Paris, scrie le Figaro.

Abdeslam a fost inculpat deja în acest dosar, pe 19 martie, la o zi după ce a fost arestat la Bruxelles.

Reţinut după patru luni în care a fost fugar, el a fost suspectat imediat că era unul dintre cei doi fugari din apartamentul percheziţionat. Amprentele sale au fost găsite în apartamentul respectiv.

Audiat joi în acest dosar de către judecătoarea  Isabelle Panou, "el a fost inculpat pentru tentativă de crime, ca autor sau coautor", a precizat Mary.

Judecătoarea nu e emis un mandat de arestare după inculpare, un lucru pe care avocatul îl interpretează ca pe un semn al unei lipse de probe, în acest stagiu, cu privire la o responsabilitate directă a lui Abdeslam în tirurile asupra poliţiştilor.

Patru dintre cei şase poliţişti care făceau parte din echipa comună belgiano-franceză ce a intervenit pe Rue du Dries, la Forest, au fost răniţi în după-amiaza lui 15 martie.

"Dacă s-ar fi considerat că ar fi tras asupra poliţiştilor, pe numele său ar fi fost emis un mandat de arestare", a declarat mary.

Salah Abdeslam, un francez care a crescut în comuna Molenbeek de la Bruxelles, a fost arestat în această comună pe 18 martie. El a fost inculpat, o zi mai târziu, pentru "asasinate teroriste", pentru participarea sa la comandourile din 13 noiembrie.

Încarcerat de o lună în Belgia, el a fost transferat luni de la închisoarea de la Bruges la cea de la Beveren, tot în nordul ţării.

Predarea sa către autorităţile franceze poate avea loc "în următoarele zece zile", apreciază Sven Mary.

Avocatul a subliniat că nu a primit nicio convocare la o eventuală audiere a clientului său în ancheta cu privire la atacurile comise pe 22 martie la Bruxelles, soldate cu 32 de morţi.

Prelungirea detenţiei lui Salah Abdeslam urmează să facă obiectul unei audieri cu uşile închise, într-o jurisdicţie de instrucţie, la Bruxelles, prevăzută pe 28 aprilie.

După această dată, transferul poate fi organizat "rapid", apreciază avocatul.

După ce a acceptat transferul, în cadrul unui mandat european de arestare emis pe numele său de autorităţile de la Paris, această predare a fost validată pe 31 martie, într-o audiere pur formală, în Camera de Consiliu a Curţii de Apel de la Bruxelles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.