Poliţia a tras marţi cu grenade lacrimogene, la o manifestaţie în centrul Algerului, cu scopul de a evacua mii de studenţi care protestau faţă de desemnarea lui Abdelkader Bensalah, un apropiat al lui Abdelaziz Bouteflika, în postul de preşedinte interimar, au constatat jurnalişti AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este prima oară în şapte săptămâni când poliţia încearcă să disperseze în acest fel o manifestaţie paşnică a unor studenţi în centrul capitalei algeriene.

În afară de grenade lacromogene, poliţia a intervenit cu un tun cu apă împotriva unor studenţi adunaţi în faţa sediului Poştei Mari - epicentrul contestării la Alger.

În pofida intervenţiei poliţiei, studenţi, care scandau "Bensalah cară-te! sistem, cară-te!”, erau prezenţi în continuare în faţa imobilului emblematic din centrul Algerului, încercuiţi de cordoane de poliţişti antirevoltă.

Algeria este zguduită de la 22 februarie de un val masiv şi fără precedent de contestare, care a condus la demisia lui Abdelaziz Bouteflika la 2 aprilie, după 20 de ani la putere.

Abdelakder Bensalah, preşedintele Consiliului Naţiunii, Camera superioară a Parlamentului, a fost însărcinat marţi, potrivit constituţiei, să asigure interimatul pe o perioadăde 90 de zile la conducerea statului.

Studenţii manifestează, de obicei, în fiecare marţi diminaţa, fără incidente, de la începutul contestării, după care se dispersează singuri după-amiaza.

Algerienii - care continuă să manifesteze în masă în fiecare vineri, cerând plecarea ”sistemului”, şi-au afişat deja în mod clar refuzul atât ca Bensalah, în vârstă de 77 de ani, să preia interimatul, cât şi, mai larg, să lase cadrele aparatului lui Bouteflika să gestioneze procesul succesiunii acestuia.

Inclusiv editorialul cotidianului guvernamental El Moudjahid, în mod tradiţional un vector al mesajelor puterii, a sugerat marţi îndepărtarea lui Abdelkader Bensalah de la preşedinţia interimară şi găsirea unei figuri care să se bucure de un consens.

Bensalah ”nu este tolerat de mişcarea cetăţenilor, care cer plecarea sa imediată, şi nici de opoziţie şi o parte a reprezentanţilor formaţiunilor politice din cadrul majorităţii celor două Camere”, scria El Moudjahid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.