Forţele de ordine olandeze s-au confruntat din nou, luni seară, după un weekend de tulburări, cu cei care contestă restricţia de circulaţie pe timp de noapte şi au făcut mai mult de 150 de arestări, potrivit BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Au avut loc numeroase scene violente în diferite oraşe din Olanda. Forţele de ordine au intervenit în Amsterdam, Rotterdam, Amersfoort şi Geleen.

Prim-ministrul Mark Rutte a condamnat „violenţa criminală”.

În Rotterdam, poliţia a tras focuri de avertizare şi a acţionat cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, după ce primarul a emis un ordin de urgenţă pentru dispersarea demonstranţilor.

În Haga, câteva grupuri de oameni au aruncat cu pietre şi artificii către poliţiştii aflaţi pe biciclete. În plus, au dat foc mai multor obiecte pe stradă.

Mai multe arestări au fost efectuate în Amsterdam, după ce au fost înregistrate pagube provocate de manifestanţi.

Suporterii echipei de fotbal Willem II au ieşit pe străzile Tilburg pentru a-şi „proteja oraşul” de huligani, a scris site-ul local de ştiri Brabants Dagblad.

Violenţele din weekend au fost descris de poliţia olandeză drept cele mai grave din ultimele patru decenii. Aproximativ 250 de oameni din întreaga ţară au fost arestaţi. Un centru de testare Covid-19 a fost incendiat, sâmbătă seară, în satul Urk, au anunţat autorităţile locale. Un bărbat în vârstă de 39 de ani din Almere a fost arestat, tot sâmbătă, pentru că a publicat online mesaje de ameninţare la adresa jurnaliştilor, a transmis agenţia de presă ANP.

Primarii din mai multe oraşe au promis că vor introduce măsuri de urgenţă, în încercarea de a preveni alte tulburări.

„Este de neacceptat. Toţi oamenii normali vor privi asta cu groază”, a declarat prim-ministrul. „Ce i-a motivat pe aceşti oameni nu are legătură cu protestul, este violenţă criminală şi vom trata asta ca atare”.

Guvernul olandez a introdus în urmă cu câteva zile cele mai dure măsuri de la începutul pandemiei - inclusiv o interdicţie de circulaţie pe timp de noapte, între orele 21:00 şi 04:30. Este prima pentru Olanda, de la Al Doilea Război Mondial. Oricine încalcă regula este amendat cu 95 de euro.

Protestele au început în weekend, după ce această măsură a intrat în vigoare.

Olanda a înregistrat aproximativ 1 milion de cazuri de Covid-19, de la începutul pandemiei, şi mai mult de 13.500 de decese, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins.

Localurile din ţară sunt închise din luna octombrie, iar şcolile şi magazinele neesenţiale, de luna trecută. În plus, zborurile dinspre Marea Britanie, Africa de Sud şi America de Sud au fost suspendate de teama răspândirii noilor tulpini ale coronavirusului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.