Peste 80 de persoane au fost rănite în India, în urma unor confruntări violente între poliţie şi o comunitate de pescari, majoritatea creştini, care, sprijiniţi de preoţii catolici, protestează pentru a opri construcţia portului Vizhinjam, un proiect în valoare de 900 de milioane de dolari aparţinând grupului indian Adani, deţinut de miliardarul Gautam Adani, cel mai bogat om din Asia şi al treilea cel mai bogat din lume, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ciocnirile cu poliţia au avut loc în statul Kerala, din sud-vestul Indiei, şi reprezintă cea mai recentă escaladare a unei greve care durează de luni de zile.

Protestele l-au forţat pe Gautam Adani să oprească lucrările la noul port, considerat un potenţial rival profitabil al celor din Dubai, Singapore şi Sri Lanka, dar în cele din urmă justiţia a decis în favoarea miliardarului.

Miliardarul Adani are, prin Adani Group, afaceri de 23 de miliarde de dolari în domeniul porturar.

Construcţia a fost oprită de mai bine de trei luni, după ce comunitatea locală a acuzat că lucrările au adâncit eroziunea costieră şi i-a privat pe oameni de mijloacele de trai. Ei au blocat intrarea pe şantier prin ridicarea unei baricade pe 1.200 de metri pătraţi.

În weekend, poliţia a arestat câţiva protestatari care blocaseră intrarea în port a vehiculelor de construcţie ale companiei Adani, în ciuda unui ordin judecătoresc de reluare a lucrărilor.

Arestările au determinat sute de protestatari, conduşi de preoţi catolici, să meargă spre secţia de poliţie, duminică seara târziu, ceea ce a dus la ciocniri cu forţele de ordine, în timp ce vehiculele poliţiei au fost avariate de protestatari.

Joseph Johnson, unul dintre liderii protestului, a declarat că cel puţin 46 de manifestanţi au fost răniţi, iar un şef al poliţiei locale a declarat pentru Reuters că 36 de agenţi au fost răniţi în ciocniri. Un alt oficial al poliţiei a declarat că securitatea a fost întărită după acest incident, peste 600 de agenţi fiind desfăşuraţi în întreaga localitate Vizhinjam.

Situat în extremitatea sudică a Indiei, portul urmăreşte să se conecteze la rutele comerciale profitabile Est-Vest, adăugându-se astfel la raza de acţiune globală a afacerii conduse de Adani, cel mai bogat om din Asia şi al treilea cel mai bogat om din lume. Protestele riscă, de asemenea, să tensioneze relaţiile interreligioase într-o ţară condusă de un guvern naţionalist. Mulţi utilizatori ai reţelelor sociale dau vina pe preoţii catolici, pe Papă, pe CIA sau pe Occident în general că vor să pună piedici unui astfel de proiect local profitabil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.