Cota de popularitate a preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a premierului său Elisabeth Borne a scăzut cu cinci puncte procentuale în cazul fiecăruia în decurs de o lună şi jumătate, ajungând la 36% şi, respectiv, 31%, potrivit unui sondaj publicat de presa franceză marţi, când în ţară are loc o nouă zi de greve şi manifestanţii împotriva reformei pensiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproape două treimi dintre francezii intervievaţi (63%) consideră că Emmanuel Macron nu este "un bun preşedinte al Republicii" şi 66% spun că Elisabeth Borne nu este "un bun prim-ministru".

Scăderea de popularitate vine pe fondul amplificării nemulţumirii populare împotriva reformei pensiilor. Este cel mai scăzut rating de popularitate pentru premier de la preluarea mandatului în luna mai. "Acest punct minim nu a fost atins niciodată de predecesorul ei, Jean Castex", au notat autorii studiului făcut de institutul Odoxa.

De asemenea, respondenţii consideră că "dacă ţara s-ar confrunta cu blocaje majore din cauza mobilizării împotriva reformei pensiilor", principalul vinovat ar fi guvernul (64%, +3 puncte procentuale în decurs de două săptămâni), în timp ce doar 35% ar da vina pe sindicate (-4 procente).

Sociologii au constatat că niciun politician al puterii "nu beneficiază cu adevărat de pe urma nemulţumirilor legate de pensii". Deşi Edouard Philippe rămâne figura politică care stârneşte cea mai mare simpatie în rândul celor intervievaţi (36%), el a scăzut cu şase puncte procentuale, la fel ca şi Bruno Le Maire (33%, -2 puncte) şi Olivier Véran (24%, -5 puncte).

Dintre adversari, Marine Le Pen este stabilă (33%), în timp ce Jean-Luc Mélenchon pierde 3 puncte (23%).

Sondajul a fost realizat prin internet în zilele de 25 şi 26 ianuarie pe un eşantion reprezentativ de 1.004 persoane. Marja de eroare este de 2,5 puncte procentuale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.