Bilanţul erupţiei vulcanului indonezian Merapi a crescut marţi la 22 de morţi, după ce salvatorii au găsit mai mulţi alpinişti care au pierit în apropierea craterului, în timp ce o persoană este încă dată dispărută, a anunţat şeful agenţiei de salvare din Sumatra de Vest, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Acum evacuăm cadavrele de pe vârful vulcanului", a declarat şeful echipei de căutare şi salvare, Abdul Malik.

Circa 200 de salvatori îşi vor relua miercuri operaţiunile de căutare a încă unui alpinist dispărut.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Vulcanul din Sumatra de Vest, cu o înălţime de 2.891 de metri, a erupt duminică, aruncând nori de cenuşă până la 3 kilometri înălţime. Merapi este unul dintre cei mai activi vulcani de pe insula Sumatra şi a erupt ultima dată în lunile ianuarie şi februarie ale acestui an.

Începând din 2011, agenţia de vulcanologie din Indonezia a cerut, prin scrisori lunare, unei agenţii locale de conservare şi Ministerului Mediului să închidă o zonă pe o rază de 3 kilometri de la vârf pentru alpinişti, a declarat pentru Reuters şeful agenţiei, Hendra Gunawan. Cu toate acestea, pe vulcan se aflau 75 de alpinişti în momentul erupţiei, au declarat salvatorii.

Ahmad Basuki, un alt oficial de la agenţia de vulcanologie, a declarat că organismul nu poate emite decât avertismente de siguranţă, iar aplicarea lor este de competenţa Ministerului Mediului şi a autorităţilor locale.

Ministerul Mediului nu a răspuns imediat la întrebările adresate de Reuters.

Agenţia de conservare, care se află în subordinea ministerului, a declarat că permisele de escaladare au fost acordate după ce a primit undă verde de la mai multe agenţii locale, inclusiv guvernul provincial din Sumatra de Vest şi agenţia naţională pentru dezastre, precum şi agenţia de căutare şi salvare din Padang.

Agenţia de căutare şi salvare a refuzat să comenteze. Agenţia naţională pentru dezastre nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Guvernul provincial din Sumatra de Vest nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii, menţionează Reuters.

Erupţia de duminică a muntelui Merapi este cea mai gravă ca bilanţ al victimelor umane din 1979, când o erupţie a ucis 60 de persoane.

Erupţiile vulcanului au fost relativ rare în ultimul deceniu, ceea ce face dificilă analiza acestuia, a declarat Ahmad de la agenţia de vulcanologie. "Deoarece nu putem înregistra nicio activitate seismică, vulcanul nu dă niciun semn clar dacă va erupe", a spus el. "Caracterul acestui vulcan este periculos", a adăugat oficialul.

Indonezia, care se întinde de-a lungul aşa-numitului "Inel de Foc", are peste 100 de vulcani activi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.