Zăpada care s-a aşternut, vineri, la Galaţi, are nuanţe portocalii, meteorologii spunând că acest fenomen este provocat de un ciclon care se manifestă în nordul Africii şi peste Marea Mediterană şi care a împrăştiat praful saharian. Acest fenomen a fost semnalat şi în Călăraşi sau în Tulcea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zăpada aşternută pe străzile din Galaţi nu este în totalitate albă, având nuanţe de portocaliu, acest fenomen fiind semnalat şi în zone din judeţul Călăraşi sau din Tulcea. 

"Această zăpadă colorată are legătură cu o concentraţie mai mare în atmosferă a nisipiului din Sahara, iar în momentul care se formează nori din care cad precipitatii acesta ajunge la nivelul solului. Dacă precipitaţiile sunt sub formă de ninsoare, zăpada se poate colora în diverse tente roşiatice, portocalii, maronii. Se întâmplă frecvent în Italia, în sud,  la sfârşitul iernii, pentru că e mai aproape de nordul Africii şi ciclonii mediteraneeni pot aduce cu uşurintă praf saharian către partea de sud a continentului european. Acum a fost vorba despre un ciclon generat pe nordul Africii, în sudul bazinului Mării Meditarene, care a antrenat particule de praf saharian din acea zonă şi le-a transportat către peninsulă balcanică, Turcia, Marea Neagră şi sunt în deplasare către Marea Azov şi Ucraina. În aceste zone concentraţia de particule de praf saharian este consiedrabil mai ridicată decât în mod normal ", a explicat, vineri, pentru News.ro meteorologul Meda Andrei de la ANM.

La rândul lor, Specialiştii Agenţiei de Protecţie a Mediului Galaţi afirmă că au luat probe din zăpadă şi analizează compoziţia acesteia.

"Am recoltat dimineaţă probe de zăpadă din trei puncte de prelevare, le avem în lucru şi urmează să avem nişte informaţii. Au mai fost şi alte dăţi astfel de fenomene. Noi am cerut şi de la agenţii economici să ne trimită datele de monitorizare şi alte informaţii preventiv ca să ne convingem că este strict de la norul de praf saharian", a declarat şeful secţiei de laborator din cadrul APM Galaţi, Mioriţa Arfire. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.