Satul Văleni din comuna vrânceană Rugineşti, unde trăiesc peste 200 de persoane, este izolat, vineri, după ce râul Domoşiţa a distrus drumul de acces către localitate. La Odobeşti, au fost inundate 70 de case, şase dintre acestea fiind distruse, potrivit primarului localităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit primarului comunei Rugineşti, Ion Avram, satul Văleni este izolat, la oamenii de acolo putându-se ajunge doar cu tractorul ori pe jos, însă şi aşa cu mare dificultate.

"Satul Văleni este izolat, sunt peste 200 de oameni acolo, putem să ajungem la ei cu tractorul Primăriei sau pe jos, drumul a fost distrus complet de râul Domoşiţa. Au un magazin în sat care e aprovizionat, însă nu ştim pentru câtă vreme", a declarat, vineri, primarul Ion Avram.

El a adăugat că, din cauza apei scurse de pe versanţi, culturile sunt compromise.

O altă localitate grav afectată din Vrancea este Odobeşti. Primarul Daniel Nicolaş a spus că aproximativ 70 de case au fost inundate, iar în unele locuinţe apa a măsurat jumătate de metru. 

De asemenea, şase familii au rămas fără locuinţe după ce acestea au fost distruse de viitură. Oamenii s-au mutat la rude şi aşteaptă ca apa să scadă pentru a vedea dacă mai pot recupera ceva.

Totodată, DN 2 (E 85) este blocat între kilometrii 224 şi 226 după ce râul Trotuş a ieşit din matcă. Şoferii sunt sfătuiţi să meargă pe traseul DN 2 - Tişiţa - DN 24 - Tecuci, Bârlad - DN 11A - Adjud. Mai multe echipaje de poliţie îi îndrumă pe şoferi astfel încît să nu se înregistreze blocaje ori alte situaţii de urgenţă.
 
Chiar şi aşa, sunt zeci de maşini cu oameni care aşteaptă retragerea apelor. Doi şoferi au forţat un filtru de Poliţie, dinspre Adjud spre Focşani, şi au trecut prin apă. Ei au fost traşi pe dreapta de poliţiştii rutieri şi amendaţi. 

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, vineri, o nouă avertizare cod roşu de inundaţii, care vizează judeţele Neamţ, Suceava, Iaşi şi Vaslui.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, cu efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe afluenţii Moldovei aferenţi sectorului aval Staţiei Hidrometrice Gura Humorului, afluenţii mici ai Siretului aferenţi sectorului Staţiei Hidrometrice Lespezi, în amonte faţă de Staţia Hidrometrică Drăgeşti (judeţele Neamţ, Suceava şi Iaşi), Bârlad - bazin superior (în amonte faţă de Staţia Hidrometrică Vaslui) - judeţele Iaşi, Vaslui şi Neamţ.

Avertizarea este valabilă până la ora 10.00 şi vine în completarea codului roşu de inundaţii pentru râuri din judeţele Harghita, Covasna, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea, valabil de joi, ora 22.00, până vineri, ora 18.00.

Tot până vineri, la ora 18.00, este valabilă şi o avertizare cod portocaliu de ploi torenţiale, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru judeţele Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Botoşani. Potrivit meteorologilor, cantităţile de apă vor depăşi local 50 de litri pe metru pătrat şi izolat, mai ales în zona de munte, 80-100 de litri pe metru pătrat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.