Angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Vrancea au întrerupt activitatea, marţi dimineaţă, şi au ieşit din nou în faţa instituţiei pentru a protesta, spunând că salariile nu le-au mai fost majorate din 2009, iar personalul este tot mai scăzut, astfel că cei rămaşi au ajuns să muncească suplimentar şi să îşi ia de lucru acasă. O acţiune similară a avut loc şi în 14 martie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit liderului de sindicat al APM Vrancea, Cornel Loghin, activitatea instituţiei este întreruptă, marţi, între orele 10.00 şi 12.00, în semn de protest faţă de lipsa unei reacţii de susţinere din partea guvernanţilor faţă de “situaţia disperată şi umilitoare” în care se află funcţionarii din cadrul acestor agenţii. 

Oamenii spun că salariile nu le-au mai fost majorate din 2009, deşi protecţia mediului este un “domeniu de importanţă strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc şi o prioritate conform Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2015 – 2019”.

De asemenea, protestatarii spun că au ajuns să muncească suplimentar din cauza lipsei de personal şi chiar să îşi ia de lucru acasă, în timp ce salariile lor sunt nemodificate de mai mulţi ani.

“Angajaţii din domeniul protecţiei mediului, deşi sunt mult mai puţini numeric faţă de angajaţii din alte domenii, îşi îndeplinesc propriile atribuţii pentru salariul minim pe economie, dar desfăşoară şi activităţi care revin în atribuţia celorlalte ministere. În acest sens menţionăm că angajaţii din domeniul protecţiei mediului derulează procedurile de reglementare, dar ajung să corecteze toate neconformităţile din documentaţii, respectiv din planurile / proiectele / programele pentru care se solicită finanţare europeană. Munca de Sisif revine angajatului din domeniul protecţiei mediului care ajunge să corecteze şi de 38 de ori miile de pagini ale unei documentaţii (...). Luând în considerare că din anul 2004 niciun guvern nu ne aude, iar angajaţii din acest domeniu sunt remuneraţi cu un salariu de bază la nivelul anului 2008, iar doamna ministru Lia Olguţa Vasilescu spune în conferinţele de presă / luări de poziţie că angajaţii din domeniul protecţiei mediului pot să mai aştepte până primesc o creştere salarială, angajaţii din domeniul protecţiei mediului transmit pe aceasta cale că toate proiectele de finanţare europeană pot să mai aştepte până când vor avea aceleaşi salarii ca alte instituţii (angajaţii din alte ministere/ agenţii naţionale şi locale au salarii de peste zece ori mai mari, multe depăşind 10.000 lei net faţă de salariul minim pe economie al angajaţilor din domeniul protecţiei mediului)”, se arată într-un comunicat remis marţi de APM Vrancea.

Sindicaliştii sunt hotărâţi ca în cazul în care revendicările lor nu vor fi rezolvate să înceapă demersurile pentru declanşarea grevei generale, ceea ce ar însemna, spun ei, un blocaj total al activităţii multor instituţii ale statului şi chiar blocarea accesării de fonduri europene.

“Precizăm că documentaţiile nu vor mai fi corectate în ceea ce priveşte neconformităţile cu prevederile legale în vigoare, ci vor aştepta ca angajaţii din cadrul celorlalte ministere, cu precădere ai Ministerului Transportului - CNAIR SA, Ministerului Economiei, etc., să înveţe legislaţia şi să îşi corecteze propriile documentaţii – (proiecte / planuri / programe). Luând în considerare că pentru a înţelege legislaţia complexă / vastă din acest domeniu necesită foarte mult timp între 7 şi 10 ani, angajaţii din domeniul protecţiei mediului vor ajunge să claseze / respingă notificările / solicitările şi implicit se va ajunge la pierderea finanţărilor europene”, se mai arată în comunicatul APM.

Oamenii spun că sunt decişi să declanşeze conflictul colectiv de muncă întrerupând activitatea pe timp nelimitat.

Angajaţii de la Agenţiile de Protecţia Mediului din ţară au protestat şi în 14 martie, timp de două ore, nemulţumiţi de salarii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.