Meteorologii au emis o avertizarea cod galben de vânt pentru Bucureşti şi alte 26 de judeţe ale ţării. Atenţionarea a intrat în vigoare duminică la ora 09.00 şi este valabilă până la ora 20.00. Potrivit avertizării cod galben, vântul va avea intensificări temporare în toate regiunile, cu viteze mai mari în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania, unde rafalele vor depăşi 60-70 de kilometri pe oră şi pe arii restrânse vor atinge 80-90 de kilometri pe oră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 21.13: Peste 50 de copaci căzuţi pe străzi şi maşini, bucăţi de faţadă şi tablă desprinse de pe clădiri, schele şi panouri publicitare doborâte de vânt în Capitală şi Ilfov

Peste 50 de copaci au căzut pe străzi şi pe maşini, bucăţi de faţadă şi tablă au fost desprinse de pe clădiri, schele şi panouri publicitare au fost doborâte de vânt în Capitală şi judeţul Ilfov, în ultimele 12 ore pompierii intervenind la 120 de situaţii de urgenţă.

Purtătorul cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, Adrian Marin, a declarat că duminică, între orele 08.00 şi 20.00, pompierii au acţionat la 120 de situaţii de urgenţă, în urma vântul puternic, dintre care 35 au fost pentru copaci căzuţi pe stradă, pe garduri sau în locuri de parcare şi 17 pentru arbori care au căzut pe maşini.

Alte 56 de intervenţii ale pompierilor au fost pentru îndepărtarea unor bucăţi de la faţada unor blocuri, scânduri şi tablă de la acoperişuri smulse de vânt.

De asemenea, şapte intervenţii au fost pentru îndepărtarea unor panouri publicitare şi cinci pentru îndepărtarea unor schele doborâte de vânt.

Pompierii bucureşteni au mai intervenit, duminică, pentru îndepărtarea unor bannere doborâte de vânt, precum şi a unor stâlpi de electricitate rupţi sau în pericol de cădere.

Aceste incidente s-au soldat doar cu pagube materiale, nefiind înregistrate victime, a precizat Adrian Marin.

Intervenţii ale pompierilor au fost, printre altele, în zona Piaţa Victoriei, Şoseaua Giurgiului, strada Drumul Găzarului, strada Dunavăţ, strada Baba Novac, Şoseaua Mihai Bravu, Calea Plevnei, strada Teiul Doamnei şi strada Lotrioara.

Şi echipajele de la ALPAB au intervenit pentru îndepărtarea copacilor doborâţi de vânt în parcurile pe care le admnistrează, dintre care cinci în Parcul Tineretului, 15 în Parcul Herăstrău, unul în Parcul Operei şi alţi doi la Arena Naţională.

UPDATE 20.58: Peste 6.000 de locuitori din 17 localităţi ale judeţului Iaşi au rămas fără energie electrică din cauza vântului puternic

Peste 6.000 de locuitori din 17 localităţi ale judeţului Iaşi au rămas, duminică, fără energie electrică, din cauza vântului puternic, echipele E.ON intervenind pentru remedierea defecţiunilor.

Potrivit reprezentanţilor E.ON, peste 6.000 de consumatori din judeţul Iaşi nu beneficiază de energie electrică, fiind afectate parţial sau total 17 localităţi.

Cele mai multe localităţi rămase fără curent electric sunt din zonele Hârlău, Tomeşti, Lespezi şi Sireţel.

Reprezentanţii E.ON susţin că reţelele de distribuţie au fost afectate de căderea copacilor din cauza vântului puternic.

Echipele din cadrul E.ON lucrează pentru remedierea defecţiunilor, însă intervenţiile se desfăşoară cu greutate, pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile. Reprezentanţii companiei speră să rezolve problemele în cursul nopţii de duminică spre luni.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cod galben de vânt puternic pentru zona montană şi în nord-estul ţării, de duminică, ora 20:00, până luni la ora 11:00, pentru 20 de judeţe, între care şi Iaşi.

UPDATE 20.28: Giurgiu: Bucăţi de acoperiş smulse de vânt, copaci căzuţi şi avarii pe reţeaua de electricitate din cauza vântului puternic

Vântul puternic a provocat pagube în mai multe zone ale judeţului Giurgiu, unde duminică după-amiază bucăţi din acoperişurile unor blocuri au fost smulse de vijelie, copaci au căzut pe carosabil, iar în unele zone reţeaua de alimentare cu energie electrică a fost avariată, mai mulţi consumatori fiind afectaţi. Duminică seară, avertizarea cod galben a fost prelungită pentru judeţul Giurgiu, unde vântul va bate cu viteze până la 75 de kilometri pe oră.

Echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Giurgiu au intervenit, în cursul zilei de duminică, pe mai multe străzi din municipiul Giurgiu şi din localitatea Bolintin Vale, unde vântul puternic a smuls bucăţi din acoperişurile de tablă ale unor blocuri de locuinţe, tablele desprinse riscând să cadă peste oameni şi maşini.

Astfel de intervenţii au avut loc, poytrivit datelor furnizate de ISU Giurgiu, pe străzile Mihai Viteazu, Decebal şi Oinac din municipiul Giurgiu, dar şi în localitatea Bolintin Vale. Au fost şi situaţii în care bucăţi de acoperişuri au căzut de pe blocuri, fără a se înregistra victime.

Vântul puternic, a cărui viteză a depăşit în unele zone 50 de kilometri pe oră, a provocat prăbuşirea mai multor copaci.

Tot din cauza rafalelor reţeaua de electricitate a fost afectată, mai mulţi consumatori rămânând fără energie electrică, fără a se înregistra însă loclaităţi rămase în totalitate fără curent electric. Treisprezece echipe de intervenţie ale Enel s-au aflat pe teren pentru remedierea avariilor.

Duminică seară, Prefrectura Giurgiu a anunţat că pentru acest judeţ a fost prelungită, începând cu ora 20.00, atenţionarea meteo cod galben pentru intensificări ale vântului, viteza acestuia putând ajunge la 60 - 75 de kilometri pe oră.

UPDATE 16.45: Vântul puternic a doborât mai mulţi copaci în judeţul Prahova, afectată de vijelie fiind în special zona din nordul judeţului

Vântul puternic a doborât mai mulţi copaci în judeţul Prahova, afectată de vijelie fiind în special zona din nordul judeţului. În staţiunea Cheia, un pom a căzut pe drumul către Muntele Roşu. în Azuga mai mulţi copaţi rupţi riscă să cadă pe DN 1, iar la Sinaia subsolul unui bloc a fost inundat din cauza infiltraţiilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, Raluca Vasiloae, mai mulţi copaci au fost rupţi sau doborâţi de vânt, duminică, în zona de nord a judeţului şi în municipiul Poieşti. Unul dintre pomi a căzut în zona staţiunii Cheia, pe drumul către Muntele Roşu, iar un alt copac a fost doborât de vânt în Ploieşti, pe strada Arcului.

De asemenea, în staţiunea Azuga autorităţile intervin pentru tăierea mai multor arbori rupţi sau dezrădăcinaţi din cauza vântului puternic, intervenţia având loc în condiţiile în care există riscul ca trunchiurile acestora să ajungă pe carosabil, pe drumul naţional 1.

În urma precipitaţiilor abundente, subsolul unui bloc din Sinaia a fost inundat, pompierii intervenind pentru evacuarea apei. Locatarii din respectivul imobil au avut şi în trecut probleme legate de inundaţii, apa infiltrându-se în subsolul blocului la fiecare ploaie abundentă.

UPDATE 16.14: Parcul "Nicolae Romanescu" şi Grădina Botanică din Craiova vor fi închise publicului duminică din cauza vijeliei

Municipalitatea craioveană a decis să închidă duminică Parcul "Nicolae Romanescu" şi Grădina Botanică din Craiova, după ce zeci de copaci au fost rupţi de vijelie. Rafalele de vânt au smuls încă un acoperiş, fiind avariate trei autoturisme parcate lângă un bloc din cartierul Craioviţa Nouă.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a făcut apel, pe o reţea de socializare, ca locuitorii oraşului să evite vizitele în parcul Romanescu şi Grădina Botanică.

"Din cauza vijeliei, Parcul Romanescu şi Grădina Botanică sunt inchise publicului până mâine (n.r.- duminică). Vă rog să respectaţi această interdicţie! Avem peste 30 de copaci doborâti de vânt, două acoperişuri căzute şi alte câteva cu probleme, panouri publicitare distruse. Codul galben de vijelie este valabil până la ora 20.00", a postat pe Facebook primarul Craiovei.

Duminică, în jurul orei 15.40, pompierii craioveni au fost solicitaţi pe strada Nicolae Coculescu, din cartierul Craioviţa Nouă ,unde un acoperiş a fost smuls dw rafale de vânt, în cădere avariind trei autoturisme.

"Alte trei autoturisme au fost avariate într-un cartier craiovean, după ce vântul a smuls un al doilea acoperiş de pe un bloc situat pe strada Nicolae Coculescu. La faţa locului, intervin echipaje ale Secţiei Craiova pentru degajarea acoperişului", a precizat lt. col. Florin Cocoşilă, purtător de cuvânt al ISU Oltenia.

Reprezentanţii CEZ Oltenia acţionează în mai multe localităţi din judeţele arondate zonei de competenţă pentru a remedia problemele apărute la reţeaua de alimentare cu energie electrică.

Astfel, conform unui comunicat al companiei, duminică, la ora 13.00, echipele se aflau în judeţul Argeş, în localităţile Izvoru, Popeşti, Stolnici, Lunca Corbului.

În Dolj, au fost semnalate defecţiuni în localităţile Cârcea, Teslui, Robaneşti, Şimnicu de Sus, Mischii, Motoci, Bulzeşti, Veleşti, Foişor, Dâlga, Calopăr, Lipov, Radovan, Întorsura, Măceşu de Jos, Săpânţa, Leu, Bechet, Sărata, Călaraşi, Craiova – cartier Făcai, Balasan, Lişteava, Ostroveni, Baldovineşti, Pieleşti.

Comunele gorjene Godineşti, Racoti, Ratez, Capu Dealului, Floreşti, Bulbuceni, Mefuleşti, Bratuia sunt şi ele afectate de vântul puternic, precum şi localităţile mehedinţene Butoieşti, Argineşti, Strehaia, Voloiac, Cremenea.

În judeţul Olt, au fost reclamate avarii la reţeaua de alimentare cu energie electrică în localităţile Voineasa, Traian, Stavaru, Fărcaşele, Găneasa, Vişina, Bucinişu, Teslui, Redea, Rotunda, Dobrosloveni, Caracal, Gostovatu, Corabia, Vadăstrita, Cilieni, Brancoveni, Piatra Olt, Izbiceni, Rusăneşti.

În Teleorman, sunt defecţiuni în Pojaru, Pauleasca, Frumoasa, Putineiu, Salcia, Balta Sărată, Stejaru, Troianul, Necşeşti, Ciolăneşti, Plosca, Ţărăşti, Dobreni, Conteşti, Năsturelu, Scurtu, Drăceşti, Moşteni, iar în judeţul Vâlcea au fost afectate reţelele din Pesceana - Negreana şi Obârşia Lotrului.

UPDATE 16.13:  Douăzeci şi două de localităţi din patru judeţe ale Moldovei, fără curent electric din cauza vântului puternic

Douăzeci şi două de localităţi din patru judeţe ale Moldovei sunt fără curent electric, duminică după-amiază, din cauza rafalelor de vânt care au rupt stâlpi şi reţele de electricitate, cele mai afectate fiind Suceava şi Iaşi. Echipele E.ON intervin cu dificultate, având în vedere condiţiile meteo existente.

Potrivit reprezentanţilor E.ON  România, intemperiile din ultimele ore au afectat 22 de localităţi din regiunea Moldova, care au rămas fără energie electrică, după ce reţelele de transport au fost avariate. Rafalele de vânt au rupt stâlpii sau au doborât copaci peste cablurile de electricitate, acestea fiind rupte.

Cele mai afectate sunt judeţele Suceava, cu 11 localităţi fără curent electric, în special în zona de nord, la graniţa cu Ucraina, şi Iaşi, cu nouă sate, din zona oraşului Paşcani. De asemenea, sunt fără energie electrică câte o localitate din judeţele Bacău şi Botoşani.

”Din păcate, se intervine cu dificultate, accesul mijloacelor auto fiind imposibil. În aceste condiţii, echipamentele sunt duse efectiv în spate de către angajaţii noştri care merg în teren. De aceea, este greu de estimat când vor fi realimentate aceste localităţi, mai ales cele din zonele de munte”, a declarat, duminică, pentru News.ro purtătorul de cuvânt al E.ON România, Sorin Munteanu.

Reprezentanţii firmei de furnizare a energiei electrice nu exclud ca numărul de localităţi fără curent să crească, având în vedere avertizarea de cod portocaliu de vânt puternic pentru zona Moldovei.

UPDATE 14.46: Ialomiţa: Acoperişurile a două blocuri din Feteşti au fost smulse de vânt, trei autoturisme fiind avariate

Vântul puternic a smuls, duminică dimineaţă, acoperişurile a două blocuri din municipiul Feteşti, judeţul Ialomiţa, unul dintre acoperişuri căzând pe o stradă, iar al doilea fiind proiectat pe faţada altui bloc şi apoi peste trei autoturisme. Pompierii ialomiţeni le recomandă localnicilor să nu iasă din case în perioadele cu vânt puternic.

Vântul extrem de puternic a smuls, duminică dimineaţă, în jurul orei 9.35, o porţiune de aproximativ 50 de metri pătraţi din acoperişul unui bloc situat pe starda Armatei, din municipiul Feteşti, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al judeţului Ialomiţa.

Rafalele de vânt au aruncat acoperişul decopertat pe o stradă din apropiere, iar pompierii chemaţi la faţa locului au degajat carosabilul.

La doar 20 de minute de la acest incident, un alt acoperiş a fost smuls de vânt, tot în Feteşti. Astfel, rafalele au smuls acoperişul din tablă al unui bloc de pe strada Călăraşi din municipiu. Bucăţile de tablă au fost proiectate pe faţada altui bloc, de unde unele dintre ele au căzut peste trei autoturisme parcate în zonă, avariindu-le.

Unsprezece subofiţeri de la ISU Ialomiţa intervin, la ora transmiterii acestei ştiri, împreună cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, pentru degajarea zonei.

Pompierii ialomiţeni le recomandă localnicilor ca, în perioada în care se manifestă fenomenele meteo prognozate, să nu treacă prin dreptul clădirilor aflate în construcţie sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt, panourilor publicitare sau copacilor.

Cetăţenii sunt sfătuiţi, de asemenea, să nu-şi parcheze autovehiculele în astfel de zone, mai precizează comunicatul ISU Ialomiţa.

UPDATE 14.17:  Peste 20 de copaci din parcurile Herăstrău, Tineretului, Operei şi de la Arena Naţională au fost doborâţi de vânt

Peste 20 de copaci din parcurile Herăstrău, Tineretului, Operei şi de la Arena Naţională au fost doborâţi de vânt, echipele Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement intervenind duminică pentru îndepărtarea acestora.

Potrivit Primăriei Capitalei, echipajele de la ALPAB intervin pentru îndepărtarea copacilor doborâţi de vânt din parcurile pe care le admnistrează, dintre care cinci în Parcul Tineretului, 15 în Parcul Herăstrău, unul în Parcul Operei şi alţi doi la Arena Naţională.

De asemenea, operatorii de salubritate, împreună cu Administraţiile Domeniului Public din cele şase sectoare, intervin pentru a îndepărta copacii căzuţi pe carosabil şi deşeurile aduse de vânt pe arterele Capitalei, precum şi pentru a curăţa rigolele si gurile de scurgere.

Poliţia Locală a Capitalei a identificat zonele în care sunt panouri publicitare şi a luat legătura cu firmele de publicitate, solicitându-le să ia măsuri pentru ancorarea acestora, astfel încât să nu fie doborâte de vânt.

Echipele Administraţiei Străzilor au remediat defecţiunile din zonele bulevardul Unirii- strada Lucian Blaga, bulevardul Corneliu Coposu - strada Matei Basarab, bulevardul Corneliu Coposu - strada Mircea Voda, bulevardul Octavian Goga - strafa Nerva Traian şi strada Mircea Vodă - strada Sfânta Vineri.

Bucureştenii pot sesiza problemele apărute din cauza vremii la numărul de telefon gratuit 0800.800.868, pus la dispoziţie de municipalitate.

Pompierii bucureşteni au intervenit duminică, între orele 08.00 şi 12.30, la 75 de cazuri, pentru îndepărtarea copacilor căzuţi pe străzi şi pe maşini, a bannerelor, panourilor publicitare şi elementelor de construcţii de pe faţadele blocurilor, precum şi a unor stâlpi de electricitate rupţi sau în pericol de cădere, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile.

Intervenţii ale pompierilor au fost pe Drumul Găzarului, strada Dunavăţ, strada Baba Novac, Şoseaua Mihai Bravu, Calea Plevna, strada Teiul Doamnei şi strada Lotrioara, dar şi în alte zone din Capitală şi din Ilfov.

Un alt incident a avut loc pe Şoseaua Giurgiului, unde vântul puternic a smuls faţadele a două balcoane ale unui bloc, un magazin aflat la parterul imobilului fiind avariat. Incidentul s-a petrecut pe strada Drumul Găzarului din Sectorul 4 al Capitalei, la ultimele două etaje ale unui bloc cu 10 etaje, care nu este reabilitat.  Pompierii au intervenit cu patru autospeciale pentru a izola zona, pentru că sunt încă bucăţi de tencuială care sar de pe consolele distruse.

Bucureştiul şi 26 de judeţe sunt sub avertizare cod galben de vânt, duminică, până la ora 20.00. Vântul va avea intensificări temporare în toate regiunile, cu viteze mai mari în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania, unde rafalele vor depăşi 60-70 de kilometri pe oră şi pe arii restrânse vor atinge 80-90 de kilometri pe oră, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie. 

UPDATE 13.39:  Constanţa: Porturi închise, copaci căzuţi, localităţi fără curent electric şi apă, din cauza vântului puternic

Porturile maritime au fost închise, doi copaci au fost doborâţi, iar câteva localităţi din judeţul Constanţa au rămas fără curent electric şi apă potabilă din cauza vântului puternic, care suflă, la rafală, cu peste 60 de km/h.

Potrivit Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime, din cauza vântului puternic, porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud- Agigea, Mangalia şi Midia au fost închise duminică. Manevrele portuare vor fi reluate după ce forţa vântului va scădea în intensitate.

De asemenea, doi copaci au fost doborâţi de vânt, unul pe DN 22C, în dreptul localităţii Cernavodă, iar altul în Mangalia, pentru înlăturarea acestora fiind nevoie de intervenţia pompierilor din cadrul ISU Dobrogea.

Pomperii îi sfătuiesc pe cetăţeni ca în perioada în care vântul sufle puternic să nu treacă pe lângă clădirile aflate în construcţie şi să nu atingă firele căzute la pământ.

“ISU Dobrogea recomandă cetăţenilor ca în perioada în care se manifestă fenomenele meteo prognozate să nu treacă prin dreptul clădirilor aflate în construcţie sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt, panourilor publicitare sau copacilor. Constănţenii sunt sfătuiţi să nu-şi parcheze autovehiculele în astfel de zone şi să-şi închidă geamurile sau orificiile pentru ventilaţie de la locuinţe sau anexe gospodăreşti. De asemenea, sfătuim cetăţenii să nu atingă firele căzute la pământ şi să asigure elementele de construcţie”, au afirmat reprezentanţii ISU Dobrogea.

Conform unui comunicat al RAJA Constanţa, mai multe localităţi au rămas fără apă potabilă după ce s-au înregistrat avarii la liniile de alimentare cu tensiune, iar fără energie electrică staţiile şi sursele de apă nu pot funcţiona. Au fost înregistrate asemenea probleme în localitatea Valu lui Traian, Plopeni, Topraisar.

La ora transmiterii acestei ştiri, echipele Enel reuşiseră să remedieze avaria de la nivelul liniilor de alimentare cu tensiune de la staţia de repompare Valu lui Traian şi s-a reluat furnizarea apei în localitate.

Dobrogea se află, duminică, sub cod galben de vânt, meteorologii avertizând că rafalele vor depăşi 60-70 de km/h.

Vântul puternic a smuls mai multe acoperişuri de bloc în Craiova şi a doborât mai mulţi arbori

Mai multe acoperişuri au fost smulse de vântul puternic de pe câteva blocuri din municipiul Craiova şi zeci de arbori au fost doborâţi de rafale, echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Oltenia şi Regiei Autonome de Administrarea Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) acţionând încă de duminică noapte pentru a evalua pagubele şi pentru a înlătura efectele calamităţilor. Vântul a smuls şi o bucată din acoperişul Universităţii craiovene, circulaţia rutieră în zonă fiind restricţionată pe un sens de mers.

Vântul puternic a doborât zeci de arbori din municipiul Craiova, iar mai multe imobile au rămas fără acoperiş din cauza rafalelor.

"Avem echipaje în tot oraşul. Ni s-au semnalat copaci căzuţi încă de azi-noapte. Intervenim în strada Brestei, cartier Lăpuş Argeş, parcul Catedralei Sf. Dumitru, avem arbori doborâţi de vânt în parcul Nicolae Romanescu dar şi în parcul Tineretului", a declarat Aurelia Filip, director RAADPFL Craiova.

Pompierii craioveni acţionează în paralel pentru a înlătura resturile se acoperiş căzute în stradă.

"La această oră, se acţionează pentru înlăturarea unei bucăţi de tablă desprinsă din acoperişul Universităţii din Craiova, fiind restricţionată circulaţia pe un sens de mers al bulevardului Calea Bucureşti, în zona unităţii de învăţământ. În cartierul Rovine, un alt acoperiş s-a desprins şi a căzut peste trei autoturisme", a precizat lt. col. Florin Cocoşilă, purtător de cuvânt al ISU Oltenia.

Conform INMH, judeţul Dolj se află sub avertizare de cod galben de vânt, iar rafalele depăşesc 60-70 km/h.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.