Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj se întruneşte în şedinţă, duminică, după ce o casă din satul Bâzdâna a fost distrusă de o explozie, zilele trecute, iar proprietarul a ajuns la spital cu arsuri. În zonă, concentraţia de gaz metan a ajuns la 74 la sută.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE: Comitetul Judeţean  pentru Situaţii de Urgenţă Dolj întrunit, duminică, a adoptat Hotărârea Nr.1 cu măsuri propuse pentru gestionarea situaţiei din comuna Calopăr, sat Bâzdâna- emisie spontană de gaze din scoarţa terestră.

Măsurile adoptate vizează:

(1) ​Înaintarea unei informări către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de autoritate competentă, în vederea analizării şi dispunerii de măsuri conform competenţelor;

(2) ​Asigurarea perimetrului în zona afectată de urmările evenimentului şi interzicerea accesului neautorizat în interiorul acestuia, prin grija I.P.J. Dolj şi autorităţile publice locale a U.A.T. Calopăr.

(3) ​Supravegherea permanentă a locului evenimentului prin grija Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Calopăr;

(4) ​Continuarea monitorizării concentraţiei de gaz natural în zona evenimentului, precum şi verificarea prezenţei altor substanţe posibil a fi asociate emisiei de gaz natural prin efectuarea de măsurători periodice de echipa specializată C.B.R.N.e. a I.S.U. Dolj;

(5) ​Identificarea unor locaţii şi amenajarea acestora la nivelul comunei Calopăr pentru evacuarea la nevoie a persoanelor din satul Bâzdâna prin grija autorităţilor publice locale ale U.A.T. Calopăr;

(6) ​Contactarea unor specialişti în scopul identificării soluţiilor pentru oprirea emisiei spontane de gaz natural prin grija C.L.S.U. Calopăr cu sprijinul C.J.S.U. Dolj;

(7) ​Analizarea posibilităţii achiziţionării unui detector de gaz metan la nivelul S.V.S.U. Calopăr;

(8) ​Efectuarea unei evaluări exacte a pagubelor produse de explozia de gaze naturale rezultate şi transmiterea acesteia către C.J.S.U. Dolj.


 
ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Am monitorizat zona, împreună cu Serviciul Voluntar şi CBRN a făcut măsurători dimineaţa, la prânz şi seara. Cele mai recente măsurători, cele de dimineaţă, arătau o concentraţie de 74 la sută metan, lângă puţ, 5,5 la sută lângă o aneză aflată la 5 metri de puţ şi 5,5 la sută în zona beciului locuinţei”, a declarat Florin Cocoşilă, purtătorul de cuvânt al ISU Dolj.
 
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj se va întruni duminică în şedinţă, pentru a discuta situaţia privind concentraţia mare de metan din curtea casei distrusă de explozie.
 
În urmă cu două zile, un bărbat din Dolj a ajuns în stare gravă la spital cu arsuri de gradele 1 şi 2, după ce locuinţa în care se afla a explodat. Acesta ar fi descoperit o pungă cu gaze în curtea sa din satul Bâzdâna, comuna Calopăr, în urmă cu doi ani, moment în care a alertat şi autorităţile, însă nu a fost luată nicio măsură. Acum, bărbatul a forat un puţ în curtea locuinţei, iar gazul a ars timp de aproximativ o săptămână, până s-a produs explozia.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.