Prefectul de Gorj, Ion Cristinel Rujan, a anunţat joi dimineaţă că activităţile publice care implică un număr mare de persoane sunt interzise în Prigoria, unde a fost identificat primul caz de îmbolnăvire, iar şcolile au fost închise pentru dezinfecţie, precizând că au fost prelevate probe biologice în vederea testării pentru coronavirus de la 73 de persoane. Primul caz de coronavirus a fost confirmat miercuri seară în România, la o persoană din Gorj din grupul care are legătură cu italianul diagnosticat deja la Rimini şi care s-a aflat pentru câteva zile în ţară. Ministrul Sănătăţii, Victor Costache a declarat că bărbatul este asimptomatic, Alte 7 persoane care locuiau în aceeaşi casă vor rămâne la domiciliu şi nu vor putea părăsi locuinţa. Bărbatul a intrat în contact direct cu cetăţeanul italian. El este din satul Dobrana, are 25 de ani şi lucra la o firmă a italianului. Tânărul a ajuns la Institutul ”Matei Balş”, i s-a stabilit deja o schemă de tratament, iar starea sa este bună.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Prefectul de Gorj: Au fost prelevate probe biologice în vederea testării pentru coronavirus de la 73 de persoane / Activităţile care implică număr mare de persoane, interzise în Prigoria, unde a fost identificat primul caz de îmbolnăvire; şcolile au fost

UPDATE - Bărbatul a ajuns la Institutul Matei Balş din Bucureşti şi va rămâne izolat de ceilalţi pacienţi..

”Transportul s-a desfăşurat în condiţii normale pentru astfel de situaţii şi nu a reprezentat niciun pericol pentru pacient, personalul medical sau alte persoane.
Bărbatul care a contactat virusul a fost transportat cu o autospecială SMURD din cadrul ISU Dolj dotată corespunzător şi având condiţii de izolare totală a pacientului.
De asemenea, pe timpul transportului, pacientul a fost asistat, pe lângă personalul medical, de un echipaj specializat în intervenţii de tip CBRN (situaţii de contaminare chimică, biologică, radiologică sau nucleară)”, anunţă Ministerul Sănătăţii.
Bărbatul a fost predat personalului Institutului Matei Balş şi va rămâne izolat complet de restul pacienţilor.
Medicii au stabilit deja o schemă de tratament, iar starea sa este bună, neavând simptome specifice.

UPDATE - Conform primarului comunei Prigoria, de care aparţine satul în care locuieşte tânărul, Iuliana Iliescu, bărbatul este angajat la o firmă la care cetăţeanul italian este patron.

Primarul a explicat la Antena 3 că tănărul locuia cu părinţii şi cu bunicii. De asemenea, conform edilului, prietena tânărului este şi ea izolată, dar la Târgu Jiu.

De asemenea, Iuliana Iliescu a precizat că bărbatul a participat recent, alături de alte persoane din sat, la o petrecere.

UPDATE - Ministrul Victor Costache a precizat că bărbatul la care s-a confirmat infectarea cu coronavrus a fost la vănătoare cu italianul confirmat la Rimini şi a fost izolat de două zile la domiciliu 

”Este transportat în condiţii de maximă siguranţă şi va fi sptalizat în unitatea de maximă siguranţă din România”, a mai spus Costache. 

Pacientul va ajunge la Bucureşti în următoarele patru-cinci ore, iar autorităţile vor face o anchetă epidemiologică extinsă în zonă pentru a determina toate persoanele cu care a intrat în contact. 

Ministrul Sănătăţii şi şeful DSU au precizat că pacientul poate deveni simptomatic, întrucât nu se poate precizat evoluţia ulterioară a cazului. 

Cei doi au făcut din nou apel la calm. 

”Rolul nostru este pentru limitarea răspândirii. Încercăm să găsim toţi contacţii”, a mai spus Raed Arafat. 

UPDATE - ”Suntem în măsură să vă anunţăm că în urma testării persoanelor din judeţul Gorj, avem primul caz de inectare cu COVID 19. Bărbatul este dintr-o localitate din judeţul Gorj. Starea bărbatului este bună, nu manifestă simptome şi nu trebuie să ne alarmăm. Mai avem 33 de teste din acea zonă”, a anunţat, miercuri seară, Victor Costache.

Acesta a precizat că bărbatul va fi trasnsportat la Bucureşti.

La rândul său, şeful DSU Raed Arafat a precizat că în casa în care locuieşte bărbatul mai sunt şapte persoane, dar testele acestora sunt negative.â

Toate persoanele respective au fost însă izolate la domiciliu şi sunt sub pază.
Li se asigură tot ce au nevoie, dar nu au voie să iasă din casă

”Să nu o luaţi că sunt puşi şi sub sechestru. Este şi o protecţie pentru ei. Rămân acasă, vecinii trebuie să înţeleagă că nu au cum să-i afecteze”, a spus Arafat.

Acesta a refuzat să precizeze vârsta pacientului şi dacă mai suferă de alte boli, dar a menţionat că a intrat n contact direct cu cetăţeanul italian. 

UPDATE: Ministrul Sănătăţii; Avem primul caz confirmat de infectare cu COVID 19, dintr-o localitate din judeţul Gorj. Imediat după ce va ajunge la Bucureşti va începe tratamentul. Este o persoană total asimptomatică

Mai sunt în lucru probe din această zonă.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Putem confirma - există diagnosticul virusologic pozitiv realizat la Institutul Matei Balş, confirmat de profesorul Streinu-Cercel. Este vorba de un pacient din grupul de la Gorj", a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan, la Antena 3.

Potrivit acestuia, mai există deja o probă în lucru.

Moldovan a spus că persoana respectivă este în carantină.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.