Un bărbat de 59 de ani din Borşa, judeţul Maramureş, este cercetat după ce poliţiştii au găsit în locuinţa sa, în urma unor percheziţii, peste 40 de kilograme de carne care pare a fi de vânat, un pui de urs de aproximativ patru luni şi o capcană. Animalul a fost evaluat de un medic veterinar şi predat Gărzii de Mediu, urmând să fie dus la orfelinatul de la Bălan. "Un pui de urs ţinut captiv într-o magazie nu este doar o încălcare a legii ci este şi un act de cruzime. Animalele sălbatice nu sunt animale de companie care pot fi luate din habitatul lor natural şi crescute în gospodărie", afirmă ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - "În această dimineaţă, comisarii Gărzii de Mediu Maramureş împreună cu poliţişti de la IPJ Maramureş au eliberat un urs, în vârstă de aproximativ patru luni, ţinut în captivitate de un bărbat, în oraşul Borşa", arată reprezentanţii Ministerului Mediului, într-o postare pe Facebook.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor condamnă ferm astfel de acte de deţinere ilegală în captivitate şi solicită autorităţilor să acţioneze în conformitate cu legea. Totodată, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor reiterează intenţia de a asigura în mod corespunzător gestionarea populaţiei de urşi.

"În plus, atragem atenţia că „deţinerea în captivitate a unei specii strict protejate” este o infracţiune care poate fi pedepsită cu închisoarea", scrie în postare.

Conform sursei citate, puiul de urs recuperat este în siguranţă acum, fiind examinat de un medic veterinar şi predat reprezentanţilor Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Maramureş. Acesta va ajunge la orfelinatul din Bălan unde va cunoaşte o viaţă nouă, în condiţii apropiate habitatului natural al acestei specii.

"Nimic nu poate justifica o astfel de atitudine. Un pui de urs ţinut captiv într-o magazie nu este doar o încălcare a legii ci este şi un act de cruzime. Animalele sălbatice nu sunt animale de companie care pot fi luate din habitatul lor natural şi crescute în gospodărie. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor se preocupă de conservarea acestei specii protejate şi condamnă orice astfel de derapaje care pun în pericol fauna sălbatică a României", a declarat ministrul Barna Tánczos.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Poliţiştii Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase Maramureş au făcut, joi, în baza mandatelor emise de Judecătoria Vişeu de Sus, trei percheziţii domiciliare, la locuinţa şi dependinţele unui bărbat de 59 de ani, din Borşa. 
 
 
"În urma verificărilor, au fost ridicate peste 40 de kg. de carne, ce par a fi de vânat, un exemplar de interes cinegetic din specia urs, femelă, cu vârsta de aproximativ 4 luni, o capcană tip «gură de lup», prevăzută cu lanţ şi ancoră metalică, precum şi alte bunuri. Puiul de urs a fost examinat de către un medic veterinar, fiind predat reprezentaţilor Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Maramureş", a transmis Poliţia Română.
 
Bărbatul este cercetat, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, respectiv deţinerea în captivitate fără drept a unor specii de interes cinegetic.
 
Pe parcursul percheziţiilor, poliţiştii S.A.E.S.P. au beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Maramureş, poliţiştilor din cadrul Grupei Canine şi Poliţiei Borşa, precum şi al comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Maramureş.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.