Meteorologii anunţă instabilitate atmosferică accentuată pentru cea mai mare parte a ţării, de sâmbătă până duminică dimineaţă. A fost emisă o avertizare cod portocaliu în judeţele Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt şi în zona de munte a judeţelor Caraş-Severin, Hunedoara, Dâmboviţa şi Prahova. De asemenea, hidrologii anunţă pericol de inundaţii în mai multe bazine hidrografice, iar ministrul Mediului a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă. Trei sute de muncitori de la ”Apele Române” sunt pregătiţi să intervină, cu utilaje.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Potrivit Ministerului Mediului, Adriana Petcu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, coordonează echipele de intervenţie organizate la nivelul Administraţiilor Bazinale de Apă şi al Sistemelor de Gospodărire a Apelor, ca urmare a emiterii avertizărilor hidro-meteorologice de Cod Galben şi Cod Portocaliu.

Conform centralizatorului transmis de specialiştii Administraţiei Naţionale ”Apele Române”, sunt mobilizaţi, pentru intervenţie, circa 300 de muncitori şi personal deservent, precum şi utilaje, care să intervină în zonele potenţial afectate.

Din dotarea formaţiilor de intervenţie rapidă ale ABA Argeş-Vedea, ABA Jiu, ABA Olt, ABA Buzău Ialomiţa şi ABA Banat, sunt gata să acţioneze, în teren, zeci de utilaje (buldozere, excavatoare, etc), autoplatforme de transport, autovehicule pentru transport materiale, tractoare, motopompe transportabile, basculante şi încărcătoare frontale.

”Primăriile, dar şi populaţia din zonele unde sunt valabile avertizările hidrologice de Cod Galben şi, mai ales, Cod Portocaliu trebuie să fie atente la mesajele emise de autorităţi. Utilajele ANAR sunt pregătite pentru intervenţie, acolo unde se va impune. Este foarte important ca, în această perioadă, să fie evitate activităţile în zona cursurilor de apă aflate în arealul avertizării hidrologice”, a subliniat secretarul de stat Adriana Petcu.

UPDATE: ”Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna a convocat, în această dimineaţă, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul M.M.A.P. Şedinţa extraordinară a C.M.S.U a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN şi COD PORTOCALIU transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (A.N.M) dar şi a prognozelor hidrologice realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A)”, anunţă, sâmbătă, Ministerul Mediului.

Instituţia precizează că specialiştii I.N.H.G.A au emis o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ  de COD GALBEN pentru intervalul 03.06.2023, ora 12:00, – 4.06.2023, ora 24:00, pe râurile din bazinele hidrografice Someşul Mic, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Mureş, Timiş, Caraş, Nera, Cerna, Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui, Desnăţui, Jiu, Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Dâmboviţa, Ialomiţa, Prahova şi râurile din Dobrogea (judeţele:Tulcea şi Constanţa).

AVERTIZARE HIDROLOGICĂ  de COD PORTOCALIU este valabilă pentru intervalul 03.06.2023, ora 14:00 – 04.06.2023, ora 14:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui, Desnăţui, Jiu, Olt, Călmăţui, Argeş, Dâmboviţa, Ialomiţa şi Prahova.

”Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce, cu probabilitate şi intensitate mai mare, pe unele râuri din judeţele: Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Olt”, se arată în avertizarea specioaliştilor.

În urma avertizărilor meteorologice şi hidrologice emise de ANM şi INHGA, ministrul mediului, apelor şi pădurilor a dispus intensificarea monitorizării cursurilor de apă, pregătirea, în teren, a formaţiilor de intervenţie ale Administraţiilor Bazinale de Apă şi ale Sistemelor de Gospodărire a Apelor. ”Populaţia trebuie să fie atentă la avertizările emise de autorităţi, iar echipele ANAR trebuie să fie pregătite pentru intervenţie, cu mijloace şi utilaje”. a subliniat ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Se recomandă autorităţilor locale şi populaţiei să respecte indicaţiile IGSU/IJSU şi să evite activităţile în zona cursurilor de apă aflate în arealul avertizării hidrologice.

ŞTIRE INIŢIALĂ: Potrivit ANM, de sâmbătă, ora 11.00, până duminică la ora 06.00, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torenţiale, grindină, intensificări ale vântului şi posibil vijelii în Oltenia, sudul Banatului, vestul şi nord-vestul Munteniei, Dobrogea şi în vestul şi sud-vestul Transilvaniei.

Pentru zonele vizate a fost emisă o avertizare cod galben.

”În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat de peste 30...40 l/mp. Pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică (3/4 iunie) aria acestor fenomene se va restrânge spre sudvestul teritoriului”, anunţă meteorologii.

Aceştia precizează, de asemenea, că astfel de fenomene vor fi pe arii mai restrânse şi în celelalte regiuni, iar în Moldova şi în jumătatea estică a Munteniei temporar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 50...60 km/h.

În plus, ANM anunţă cod portocaliu în judeţele Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt şi în zona de munte a judeţelor Caraş-Severin, Hunedoara, Dâmboviţa şi Prahova.

”Local cantităţile de apă vor fi de 40...50 l/mp şi izolat de peste 70...80 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore)”, a mai transmis ANM.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.