O firmă şi administratorul acesteia sunt urmăriţi penal pentru înşelăciune, fiind acuzaţi că în primăvara anului trecut au încheiat un contract prin care se obligau să livreze măşti medicale către Unifarm, însă au livrat măşti de proastă calitate, în cantitate mult mai mică decât cea contractată, iar măştile, pentru care a fost emisă şi o alertă la nivel european, au ajuns la personalul medical din spitale COVID-19. Cinci percheziţii domiciliare s-au desfăşurat miercuri dimineaţă în Bucureşti şi în Ilfov în legătură cu acest dosar, iar fostul director al Unifarm Adrian Ionel, acuzat de DNA la sfârşitul anului trecut că a încheiat un contract pentru 1,5 milioane de măşti cu o firmă neautorizată şi a plătit un avans de 3,5 milioane de lei, dar şi reprezentanta firmei, au fost audiaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Dosarul măştilor achiziţionate de Unifarm pentru spitalele COVID-19 - Firma care a livrat măştile sanitare şi administratorul acesteia, urmăriţi penal pentru înşelăciune

UPDATE - Fostul director Unifarm Adrian Ionel şi Amalia Cristea, reprezentantul firmei care a furnizat măştile, sunt audiaţi.

 

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Amalia Cristea este administratorul Ducos Trading SRL, firmă despre care Libertatea.ro relata anul trecut că a importat 1,2 milioane de măşti periculoase din China şi le-a vândut, fără licitaţie, către Unifarm, compania Ministerului Sănătăţii. Unifarm le-a distribuit către 113 spitale din ţară, însă ulterior le-a retras.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”La această oră, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează 5 percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, abuz în serviciu şi fals în declaraţii, toate în legătură cu achiziţionarea de către o companie naţională de măşti medicale în perioada stării de urgenţă”, transmite IGPR.

În acelaşi timp, se va pune în aplicare un mandat de aducere emis pe numele unei persoane, indică Poliţia.

”Persoana în cauză va fidusă la sediul unităţii de poliţie, în vederea aducerii la cunoştinţă a faptelor pentru care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale şi audierii acesteia, pentru clarificarea situaţiei de fapt”, precizează poliţiştii.

La acţiune, participă poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, sprijiniţi de luptătorii Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică.

Fostul director al Unifarm Adrian Ionel este cercetat de DNA din decembrie 2020, fiind acuzat la acel moment că a încheiat un contract pentru 1,5 milioane de măşti cu o firmă neautorizată şi a plătit un avans de 3,5 milioane de lei, iar până la momentul anchetei, firma nu livrase nicio mască. Acuzaţiile la adresa fostului director erau de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanţa procurorilor se arată că, la data de 15 martie 2020, Ionel Eugen Adrian ”fără respectarea vreunei proceduri şi cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu o societate comercială un contract de achiziţii publice (în valoare de 4.499.985 lei) ce avea ca obiect cumpărarea a 1.500.000 „măşti chirurgicale cu trei pliuri”

”De menţionat este faptul că, la data încheierii contractului, societatea comercială nu era avizată de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România pentru importul/distribuţia „măştilor chirurgicale cu trei pliuri”. Ulterior, la doar două zile de la încheierea contractului, directorul general al Companiei Naţionale Unifarm SA ar fi decontat către firma respectivă suma de 3.599.988 lei, reprezentând un avans din valoarea contractului încheiat în condiţiile de mai sus. Până în prezent societatea comercială nu a livrat nicio mască, iar după denunţarea contractului aceasta nu a returnat nici suma primită drept avans” a transmis DNA.

Potrivit procurorilor, Ionel Eugen Adrian ar fi produs un prejudiciu companiei naţionale pe care o conducea în valoare de 3.599.988 lei, concomitent cu obţinerea unui folos material în acelaşi cuantum pentru societatea respectivă.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.