Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat, luni, o hotărâre care prevede suspendarea autorizaţiei de funcţionare pentru organizatorii de evenimente, dacă la acestea nu sunt respectate regulile de siguranţă sanitară. Alte măsuri se referă la organizarea competiţiilor sportive şi a altor tipuri de activităţi, dar şi la menţinerea listei statelor aflate în "zona verde".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - În Hotărârea nr. 32 din 29 iunie rivind propunerea unor măsuri necesar a fi aplicate după 1 iulie, precum şi instituirea excepţiei de la măsura carantinării / izolării pentru unele ţări din Uniunea Europeană şi din Spaţiul Economic European se arată că lista cu statele pentru care nu se impune măsura izolării/carantinei la locuinţă/locaţia aleasă elaborată de INSP şi aprobată de CNSU prin Hotărârea nr. 29 din 13.06.2020 cu modificările şi completările ulterioare prin Hotărârea nr. 31 din 23.06.2020, îşi menţine valabilitatea până la stabilirea unui criteriu unitar la nivelul Uniunii Europene.
 
De asemenea, în document scrie că măsurile de prevenire şi control a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 în vigoare la data prezentei hotărâri se propun a se modifica şi completa după cum urmează:
 
- activitatea centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile se va desfăşura după un program de lucru avizat de direcţiile judeţene de sănătate publică;
 
- instituirea sancţiunii complementare a suspendării autorizaţiei de funcţionare pentru organizatorii activităţilor şi a evenimentelor în care regulile de siguranţă sanitară nu sunt respectate;
 
- permiterea organizării şi desfăşurării antrenamentelor şi cantonamentelor colective, în grupuri de maxim 10 persoane, pentru ligile inferioare de fotbal, inclusiv de amatori, cu respectarea condiţiilor stabilite prin ordin comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii şi aplicabile pentru Liga I de fotbal;
 
- permiterea organizării de cursuri de instruire şi workshop-uri pentru adulţi precum şi cele organizate pentru implementarea proiectelor din fonduri europene, cu participarea a cel mult 20 persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii;
 
- permiterea organizării şi desfăşurării activităţilor specifice din domeniul apărării naţionale, ordinii şi siguranţei publice desfăşurate în aer liber, cu participarea a maxim 200 persoane şi sub supravegherea unui medic epidemiolog;
 
- permiterea organizării şi desfăşurării activităţilor specifice din domeniul diplomatic, la sediile ambasadelor, organizate în aer liber astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4mp pentru fiecare persoană participantă şi respectarea regulilor de protecţie sanitară;
 
- înlocuirea noţiunii de ”triaj epidemiologic” cu ”triaj” în privinţa activităţilor desfăşurate de instituţiile şi autorităţilor publice, operatorii economici şi profesioniştii, la intrarea în sediul acestora.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, luni a avut loc şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, condusă de premierul Ludovic Orban, la finalul căreia a fost adoptată hotărârea numărul 32.

”Printre cele mai importante măsuri din hotărârea CNSU se regăseşte propunerea instituirii sancţiunii complementare de suspendare a autorizaţiei de funcţionare pentru organizatorii activităţilor şi evenimentelor, dacă în cadrul acestor evenimente nu sunt respectate regulile de siguranţă sanitară”, arată Grupul de Comunicare Strategică.

Prin aceeaşi hotărâre au mai fost adoptate propuneri de modificare a unor măsuri privind organizarea competiţiilor sportive şi a altor tipuri de activităţi.

De asemenea, CNSU a luat decizia de a menţine lista statelor aflate în "zona verde", pentru care nu mai există obligaţia izolării la domiciliu pentru cetăţenii care vin în România din respectivele ţări, aprobată prin hotărârile numărul 29 şi 31.

Măsurile propuse şi aprobate în şedinţa CNSU sunt bazate pe recomandările specialiştilor din Grupul de Suport Tehnico-Ştiinţific şi vor avea aplicabilitate începând cu 1 iulie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.