Trei băimăreni au fost reţinuţi şi vor fi prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă, în urma scandalului petrecut sâmbătă noapte între două grupuri de romi şi care a degenerat într-un conflict amplu cu forţele de ordine. Şeful IPJ Maramureş a dispus crearea a două zone speciale de siguranţă publică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă al IPJ Maramureş, în urma investigaţiilor făcute de către poliţişti, trei băimăreni în vârstă de 41, 42 şi respectiv 53 de ani, bănuiţi de provocarea conflictului, au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Poliştii au întocmit dosar penal şi, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare, continuă cercetările pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice şi distrugere.

Pentru prevenirea altor manifestări violente şi înlăturarea oricăror riscuri în ceea ce priveşte ordinea şi liniştea publice, în municipiul Baia Mare au fost constituite, din dispoziţia şefului inspectoratului de Poliţie Judeţean, două zone speciale de siguranţă publică, iar efective de poliţişti, jandarmi şi poliţiişti locali sunt pregătite să intervină împreună pentru luarea măsurilor legale.

Astfel, în zona Păltinişului, unde a avut loc conflictul, a fost constituit un dispozitiv format din poliţişti, luptători ai Serviciului de Aacţiuni Speciale al Poliţiei Române, militari jandarmi şi poliţişti locali, care este pregătit "să intervină pentru înlăturarea, încă din fază incipientă, a oricăror manifestări antisociale".

Potrivit comunicatului citat, prefectul judeţului Maramureş, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş şi şefii instituţiilor din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională reprezentate la nivel judeţean, alături de primarul din Baia Mare, monitorizează evoluţia situaţiei din zona Păltinişului, iar în măsura în care situaţia o va impune forţele de ordine vor interveni conform legii.

Sâmbătă seară, o altercaţie între două grupuri de romi, pe o stradă din Baia Mare, a degenerat într-un amplu conflict între susţinători ai ambelor grupări - în jur de 150 de persoane - şi forţele de ordine. Poliţiştii au tras focuri de armă, iar în timpul scandalului maşini ale Poliţiei şi Jandarmeriei au fost avariate.

Potrivit unui comunicat de presă al IPJ Maramureş, sâmbătă seară, poliţiştii au fost sesizaţi că pe strada Păltinişului, din Baia Mare, a avut loc o altercaţie între două grupuri de persoane de etnie romă.

La faţa locului, au fost trimişi poliţişti de la Poliţia Baia Mare, care au constatat că nu sunt persoane rănite în conflict, dar că simpatizanţi ai scandalagiilor s-au coalizat pentru a-i susţine pe aceştia în faţa forţelor de ordine.

În aceste condiţii, au fost alertate forţe de ordine suplimentare, de la Poliţia municipiului Baia Mare, Serviciului pentru Acţiuni Speciale Maramureş şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, care au acţionat pentru ridicarea, dintre cei aproximativ 150 de susţinători, a persoanelor care au provocat conflictul.

Intervenţia forţelor de ordine a provocat nemulţumirea susţinătorilor celor două grupuri de persoane, rude între ele, care, pentru a-şi proteja apropiaţii, au început să fie agresivi cu poliţiştii şi jandarmii în speranţa că aceştia nu vor lua măsurile legale care se impuneau.

Poliţiştii au fost nevoiţi să tragă patru focuri de armă în plan vertical pentru a-i putea imobiliza şi duce la Poliţie pe presupuşii vinovaţi de apariţia, întreţinerea şi dezvoltarea conflictului.

În momentul în care persoanele bănuite de tulburarea liniştii publice au fost ridicate de c[tre poliţişti pentru a fi urcate în dube, susţinătorii acestora au aruncat cu pietre în autovehiculele Poliţiei şi Jandarmeriei şi le-au avariat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.