SRI precizează, joi noapte, că Serviciul nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestărilor grupărilor ultras, după ce în spaţiul public au apărut informaţii cu privire la implicarea unor galerii în protestele de miercuri, dar, în măsura în care sunt obţinute date, acestea sunt transmise instituţional, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul de faţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Serviciul Român de Informaţii a acţionat potrivit competenţelor legale deţinute, datele şi informaţiile obţinute cu privire la intenţiile de organizare sau deturnare a acţiunilor publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituţiilor legal abilitate să intervină pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice. În această situaţie a existat un schimb de informaţii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul instituţiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul Secretarului de Stat Stefu Viorel şi Bogdan Despescu-IGPR, precum şi la nivelul Jandarmeriei şi SPP", informează SRI.

Instituţia explică faptul că "nu a avut surprize operaţionale" în acest sens, dar subliniază că "nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestările grupărilor ultras". "Dacă se obţin date de interes pentru instituţiile cu atribuţii pe ordine publică acestea sunt furnizate cu celeritate, aşa cum s-a întâmplat în cazul protestelor din data de 1 februarie din Capitală", se mai arată în comunicarea Serviciului.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a afirmat, la România TV, că nu a primit de la serviciile de informaţii că la protestele de miercuri ar fi urmat să aibă loc şi violenţe.

Manifestaţia din Piaţa Victoriei - unde până la 120.000 de oameni au protestat faţă de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind modificarea codurilor panele - s-a încheiat. În ultimele ore au avut loc incidente provocate de grupuri izolate de persoane, care au aruncat cu diverse obiecte contondente, cu torţe şi petarde, forţele de ordine ripostând cu gaze lacrimogena. Trei jandarmi şi doi protestatari au duşi la spital în urma violenţelor.

Incidentele la manifestaţia din Piaţa Victoriei au început în jurul orei 21.00, fiind provocate de acest grup de 40-50 de persoane, dar şi de un altul, aflat în capătul bulevardului Iancu de Hunedoara, existând informaţii că aceştia ar face parte din galeriile echipelor de fotbal Dinamo şi Rapid. Anterior, aproximativ 100 de jandarmi fuseseră grupaţi pe Bulevardul Iancu de Hunedoara, în apropierea Guvernului, pentru că existau informaţii că în piaţă ar putea ajunge câteva sute de suporteri care au asistat la meciul de handbal masculin Dinamo-Steaua.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.