Reprezentanţii Sindicatului Europol reacţionează marţi, după ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora o poliţistă din cadrul IPJ Gorj a fost agresată de doi colegi ai săi de la Compartimentul Control Intern. Sindicaliştii îi acuză pe cei doi de ”comportament infracţional” şi susţin că poliţista a fost privată ilegal de libertate timp de trei ore pentru ca ar fi refuzat să le predea telefonul mobil, ea fiind anunţată că pe numele său va fi emisă o ordonanţă de reţinere. Oficialii IPJ Gorj au însă o altă variantă şi susţin că femeia a refuzat să predea telefonul şi l-a distrus, deşi colegii săi îi prezentaseră o ordonanţă de ridicare a aparatului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
IPJ Gorj a transmis, marţi, precizări în legătură cu incidentul în urma căruia o poliţistă din cadrul instituţiei, şefă de post, a ajuns la spital după ce ar fi fost agresată de doi colegi. Oficialii Poliţiei judeţene explică faptul că, în 26 aprilie, Poliţia Rovinari s-a autosesizat, după ce un poliţist din cadrul Postului Fărcăşeşti, aflat în timpul liber la o cabană din staţiunea Rânca, în noaptea de 12 spre 13 martie, pe fondul consumului de alcool, şi-ar fi agresat fizic soţia şi ar fi distrus o uşă. Astfel, a fost deschis un dosar penal, cercetările fiind făcute de Parchetul de pe lângă Judecătoria Novaci.
 
”Vineri, 28 aprilie a.c., poliţiştii din cadrul Compartimentului Control Intern s-au deplasat la sediul Poliţiei Oraşului Rovinari, pentru a efectua activităţi în cadrul dosarului penal, în baza unei delegări a Parchetului de pe lângă Judecătoria Novaci. Poliţiştii au procedat la audierea unei colege, şefă de post în cadrul Postului de Poliţie Negomir, în calitate de martor. De asemenea, aceştia i-au prezentat o ordonanţă de ridicare a telefonului mobil al poliţistei, însă aceasta a refuzat să-l predea şi l-a distrus. Ulterior, la data de 29 aprilie a.c., personalul medical din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a sesizat Poliţia Municipiului Târgu Jiu, cu privire la faptul că la Unitatea de Primiri Urgenţe s-a prezentat poliţista respectivă, care a declarat că, în ziua precedentă, ar fi fost victima unei agresiuni fizice, acuzând dureri la nivelul membrelor superioare”, a arătat IPJ Gorj, într-un comunicat de presă.
 
Conform sursei citate, având în vedere calitatea persoanei, rezultatul verificărilor a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, în vederea analizării şi pentru a dispune conform competenţelor.
 
Sindicaliştii din Europol prezintă însă o cu totul altă variantă faţă de cea a IPJ Gorj. Într-un comunicat dat publicităţii marţi, sindicaliştii susţin că poliţista a fost reţinută ilegal timp de trei ore şi ameninţată că va fi reţinută pe bază de ordonanţă, deşi documentele în baza cărora i-a fost cerut telefonul nu conţineau datele de identificare ale acestuia. 

”Debutul comportamentului infracţional al şefilor din cadrul IPJ Gorj faţă de subalterni s-a produs în data de 24.09.2022 pentru că un agent de poliţie din cadrul Postului de Poliţie Fărcăşeşti a «avut tupeul» să sesizeze structura de control intern cu privire la faptul că şeful Poliţiei Oraşului Rovinari, comisar Sanda Minel efectuează activitatea de control a dispozitivului de ordine publică fără a purta uniforma de serviciu aşa cum statuează art. 6 alin. 3 din Anexa nr. 1 la OMAI 183/2021, dar şi pentru că în data de 19.10.2022, în timp ce se afla în serviciul de patrulare cu şefa Postului de Poliţie Negomir l-a amendat pe prietenul acestuia, şeful Poliţiei Oraşului Turceni, subcomisar Pardon Claudiu Ionuţ pentru încălcarea normelor rutiere. Reţeta strategiei de răzbunare a celor doi şefi fost iniţiată ca urmare a unei petreceri private ce a avut loc la o cabană din staţiunea Rânca în noaptea de 12/13.03.2023 unde aceşti ipochimeni cu funcţii de conducere au «perceput» cu propriile lor simţuri de poliţişti adevăraţi că unul dintre participanţi, agentul care a aplicat legea fără părtinire faţă de ei, ar fi distrus bunuri din incinta cabanei şi s-ar fi manifestat agresiv faţă de propria soţie. Astfel, în zilele de 19, 20 şi 21 aprilie 2023 l-au chemat pe patronul cabanei respective şi i-au sugerat să formuleze un denunţ în sensul celor constatate de către domniile lor, însă persoana în cauză nu a cedat presiunilor exercitate asupra şi nu a dat curs demersului celor doi ofiţeri întrucât niciuna dintre faptele invocate nu se produsese”, susţin sindicaliştii.

Ei adaugă că şeful Poliţiei Oraşului Rovinari s-a sesizat din oficiu pentru presupusele infracţiuni de distrugere şi violenţă în familie, ”în ciuda faptului că niciuna dintre presupusele victime ale infracţiunilor nu s-a prezentat la poliţie sau la unitatea de parchet pentru a depune vreo plângere, nu au fost audiate ca persoane vătămate”, şi a trecut la ridicarea sistemului de supraveghere video din incinta cabanei, ”în speranţa disperată că ar putea identifica ceva probe, poate chiar indirecte, de natură a incrimina în vreun fel pe cel ce şi-a permis să aplice legea cu imparţialitate chiar şi faţă de prietenul său care ocupă funcţia de şef al Poliţiei Oraşului Turceni”.

”Astfel, putem constata că în lipsa plângerilor pentru cele două infracţiuni scopul vădit al întocmirii acestui dosar de către comisarul Sanda Minel este acela de a eluda prevederile Codului de procedură penală astfel încât să creeze o aparentă legalitate a demersului de a intra în posesia telefoanelor mobile ale unor poliţişti incomozi care au ales să aplice legea fără părtinire faţă de orice persoană, indiferent de statutul social sau profesional. Iar ca totul să demonstreze comportamentul total neprofesionist promovat la nivelul IPJ Gorj, în data de 28.04.2023 poliţiştii din cadrul Biroului Control Intern, comisar Segârceanu Bogdan şi colegul acestuia, Borcan Marian s-au deplasat la sediul Poliţiei Oraşului Rovinari, unde au chemat-o pe şefa Postului de Poliţie Negomir pentru a fi audiată în calitate de martor în cadrul dosarului penal constituit exact după mintea şi asemănarea comisarului Sanda Minel”, mai arată reprezentanţii Sindicatului Europol.

Conform acestora, cei doi i-au comunicat poliţistei că vor trebui să-i ridice ”un telefon mobil„ întrucât ar putea constitui mijloc de probă, prezentându-i o ordonanţă în acest sens care însă nu era completată cu datele de identificare ale presupusului dispozitiv ce ar fi putut contribui la aflarea adevărului în cadrul procesului penal”.

”Văzând modul nelegal de completare a ordonanţei respective, dar şi caracterul ilicit al solicitării celor doi poliţişti din cadrul Biroului Control Intern, colega noastră le-a precizat că nu le va putea pune la dispoziţie telefonul întrucât acesta nu este individualizat în cuprinsul documentului aşa cum era normal conform prevederilor legale. Pentru simplul fapt că aceasta a dorit să-i fie respectate drepturile, cele două «eminenţe» de la Control Intern au agresat-o fizic pe colega noastră şi au încercat să o deposedeze de bunul personal, bruscând-o în repetate rânduri pentru a-i smulge acesteia telefonul din mână, moment în care dispozitivul s-a spart, provocându-i mai multe plăgi la nivelul mâinii. În continuarea comportamentului infracţional al celor doi specialişti de la Control Intern, deşi activitatea de audiere în calitate de martor se terminase, au privat-o ilegal de libertate pe colega noastră preţ de 3 ore sub pretextul că îi vor prezenta ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore în baza căreia va fi depusă în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Gorj pentru faptul că ar fi refuzat să le predea telefonul mobil ce tocmai fusese distrus de către cei doi, în ciuda faptului că nu individualizaseră în cuprinsul ordonanţei anterioare care este dispozitivul ce poate constitui mijloc de probă”, scrie în comunicatul Sindicatului Europol.

Sindicaliştii adaugă că ”aceasta este radiografia sistemului poliţienesc eşuat în mandatul ministrului Lucian Bode, o instituţie în care şefii adoptă comportamente infracţionale specifice clanurilor de interlopi, în detrimentul respectării jurământului de credinţă”.

”La acest moment la unitatea de parchet competentă a fost formulată o plângere penală faţă de cele două specimene sub aspectul săvârşirii mai multor infracţiuni printre care amintim purtarea abuzivă, distrugerea şi lipsirea de liberate în mod ilegal, Sindicatul Europol asigurând-o pe colega noastră de sprijinul necesar şi de reprezentare în cadrul procesului penal prin intermediul cabinetului de avocatură”, conchid aceştia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.