Salvamontiştii au primit, în ultimele 24 de ore, 16 apeluri de urgenţă, cele mai multe pentru formaţiunea din Sinaia. Meteorologii avertizează că în zona montană se menţine ridicat riscul producerii de avalanşe. În masivele Făgăraş şi Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, este risc de gradul patru – pe o scară de la unu la cinci – în timp ce în zona Ţarcu – Godeanu este risc de gradul trei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Salvamont România, în ultimele 24 de ore, s-au primit 16 apeluri de urgentă, cele mai multe, respectiv cinci, pentru formaţiunea din Sinaia.

S-au mai primit 3 apeluri pentru Salvamont Predeal, 3 apeluri pentru Salvamont Buşteni şi câte un apel pentru Salvamont Municipiu Braşov, Salvamont Caraş Severin, Salvamont Gorj, Salvamont Hunedoara şi Salvamont Maramureş.

De asemenea, s-au mai primit alte 19 apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre zona montană.

La rândul lor, meteorologii anunţă că riscul producerii de avalanşe se menţine mare în zona momtană.


Astfel, în masivele Făgăraş şi Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, este risc de gradul patru – pe o scară de la unu la cinci.

”Actualul strat de zăpadă prezintă la suprafaţă crustă de gheaţă şi plăci de vânt, peste care s-au depus până la 10 cm de zăpadă proaspătă. Pe fondul ninsorilor mai consistente, un nou strat de 10-20 cm va continua să se depună. Coeziunea dintre straturile mai noi şi cele mai vechi de zăpadă este scăzută, sporind astfel instabilitatea generală a întregului strat însuficient stabilizat. Datorită intensificărilor de vânt, pe văi şi în zonele adăpostite se vor acumula în continuare noi depozite de zăpadă, iar pe versanţi se vor forma noi plăci de vânt cu rezistenţă scăzută. Pe pantele suficient de înclinate, chiar şi spontan se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe cu turişti sau schiori”, au transmis reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

De asemenea, aceştia anunţă că în zona Ţarcu – Godeanu este risc de gradul trei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.