Revolta din penitenciare s-a extins în 19 unităţi, unde deţinuţii potestează faţă de condiţiile din unităţile în care sunt închişi. În unele penitenciare, deţinuţii sunt doar în refuz de hrană, iar Administraţia Naţională a Penitenciarelor susţinând că aceştia “nu se manifestă violent”, în timp ce în altele au incendiat salte şi materiale textile, au aruncat cu sticle în angajaţii penitenciarului şi au lovit gratiile celulelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a anunţat că joi se înregistrează proteste în 19 penitenciare, faţă de 12 miercuri seară şi faţă de opt miercuri la prânz. Proteste sunt, la penitenciarele Iaşi, Poarta Albă, Botoşani, Oradea, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Vaslui, Bucureşti-Jilava, Tulcea, Bistriţa, Deva, Aiud, Bacău, Mărgineni, Arad, Târgu Mureş, iar în noaptea de miercuri spre joi au fost proteste la penitenciarele Mărgineni, Tulcea şi Bacău.

"Penitenciarul Bistriţa, la ora 3.40, ultimii 2 deţinuţi care protestau pe acoperiş au abandonat forma de protest şi au intrat în camerele cazare, fără manifestări violente, 133 deţinuţi au refuzat hrana”, arată Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Deşi reprezentanţii ANP susţin că nu au fost manifestări violente la Penitenciarul Bistriţa, deţinuţii au fost văzuţi în timp ce incendiau materiale textile şi aruncau cu sticle în angajaţii închisorii.

„Penitenciarul Botoşani - deţinuţii care manifestau în curtea de plimbare au abandonat protestul şi au intrat în spaţiile de cazare la ora 00.45; 5 deţinuţi îşi menţin protestul pe acoperişul curţii de plimbare; 268 de deţinuţi au refuzat hrana; deţinuţii unei secţii de cazare se manifestă zgomotos, lovind grilajele camerelor. A fost solicitat sprijinul structurilor locale ale Ministerului Afacerilor Interne”, mai arată reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. 

În timpul nopţii, protestele s-au extins în unele dintre penitenciare, iar la Penitenciarul Mărgineni, între orele 23.30 şi 01.00, deţinuţii au incendiat saltele dintr-o cameră de detenţie iar dintr-o altă cameră de cazare au aruncat cu obiecte de mici dimensiuni în angajaţii unităţii. ANP susţine că nu au existat victime în timpul acestor proteste.

Şi la Tulcea au existat proteste violente unde, între orele 0.00 şi 02.00, deţinuţii au incendiat materiale textile şi au lovit gratiile de la ferestre, fiind solicitat sprijinul forţelor Ministerului Afacerilor Interne.

ANP precizează că în refuz de hrană sunt la Penitenciarul Iaşi 124 de deţinuţi, la Penitenciarul Poarta Albă – doi, la Penitenciarul Botoşani – 268, la Penitenciarul Oradea – trei, la Penitenciarul Miercurea Ciuc – 15, la Penitenciarul Giurgiu – un deţinut, la Penitenciarul Vaslui – 56, la Penitenciarul Bucureşti-Jilava – şase, la Penitenciarul Tulcea – 68, la Penitenciarul Bistriţa – 133, la Penitenciarul Deva – şase, la Penitenciarul Aiud – 27, la Penitenciarul Bacău – 43, la Penitenciarul Mărgineni – 45, la Penitenciarul Arad – un deţinut, la Penitenciarul Târgu Mureş – 10.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat joi că, dată fiind situaţia de criză creată de protestele din închisori, nu ar servi nimănui o schimbare a conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), precizând însă că este nemulţumită şi că evaluează serios performanţa managerială în acest caz.

"Nu sunt mulţumită ( n.r. - de conducerea ANP), am mai spus, avem nişte reguli în această ţară, trebuie să lucrez cu această instituţie şi cred că este în interesul persoanei condamnate, pentru că noi sigur, facem rating aici, dar interesul prim este al persoanei condamnate, al victimelor de care noi uităm şi al societăţii în sens larg, ca ministerul Justiţiei, ministrul, să conlucreze cu ANP", a spus Raluca Prună.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.