Poliţiştii din Vrancea în colaborare cu autorităţile britanice au reuşit să destructureze un grup infracţional organizat, specializat în trafic de persoane, care acţiona în România şi în Anglia. Gruparea formată din 12 vrânceni ar fi exploatat prin muncă mai multe persoane cărora le promiteau locuri de muncă bine plătite în construcţii. În realitate, indivizii îşi însuşeau mare parte din bani, în timp ce victimele lor erau bătute, sechestrate şi locuiau în condiţii insalubre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gruparea transfrontalieră a fost destructurată de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Vrancea şi  procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Vrancea, în cooperare cu autorităţile britanice, care au făcut, marţi, 15 percheziţii domiciliare la locuinţele unor presupusi membri ai reţelei.

Oamenii legii au descins simultan la 8 adrese din Londra şi la 7 în judeţul Vrancea.

Din cercetări a reieşit faptul că, în perioada 2015 - 2018, opt bărbaţi şi patru femei, cu vârste cuprinse între 26 şi 50 de ani, din judeţul Vrancea, ar fi constituit un grup infracţional organizat, specializat în traficul de persoane, pe care le-ar fi exploatat, prin muncă, în Anglia.

”Astfel, membrii grupului ar fi racolat, transportat şi găzduit pe teritoriul statului englez sute de persoane, marea majoritate din România, pe care, prin inducere în eroare şi abuz de autoritate, uneori prin violenţă, lipsire de libertate şi reţinerea documentelor de călătorie le-ar fi obligat să muncească, în folosul lor. În acest fel, membrii grupării ar fi obţinut mari sume de bani şi foloase materiale”, nau anunţat reprezentanţii Poliţiei Române. 

În fapt, membrii grupului infracţional ar fi intermediat, pentru alţi cetăţeni români, încheierea unor contracte de muncă în diferite domenii de activitate, în special în construcţii, şi le-ar fi oferit salarii mult mai mici decât cele obţinute de la angajator, diferenţa fiind însuşită de către aceştia în mod ilegal.Victimele ar fi fost cazate în condiţii insalubre, iar hrana pe care o primeau erau insuficientă.

În urma percheziţiilor de marţi, poliţiştii din Vrancea au descoperit şi ridicat în vederea cercetărilor 6 autoturisme, 12.850 de lire sterline, peste 126.000 de lei, 500 de grame de bijuterii din aur, mai multe laptopuri şi telefoane mobile, precum şi documente şi carduri bancare emise de autorităţile din Anglia. Până în prezent, în urma activităţilor desfăşurate, 4 persoane au fost depistate pe raza judeţului Vrancea, iar 8 pe teritoriul Angliei. Cele 12 persoane au fost duse la audieri.

Conform legislaţiei române, suspecţii din acest caz sunt sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi spălare de bani, iar conform legislaţiei britanice, aceştia sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de sclavie modernă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.