Aproximativ 4.000 de copii, unii veniţi cu autocarele de la sute de kilometri distanţă, au "luat cu asalt", miercuri, Piaţa Revoluţiei, unde Ministerul Afacerilor Interne a adus tot ce are mai valoros şi mai atractiv pentru copii: elicopterele, ambarcaţiunile, motocicletele sau maşinile care sunt în dotarea Poliţiei Române, Jandarmeriei, Poliţiei de Frontieră sau Aviaţiei din MAI, care operează şi elicopterele SMURD. Copiii s-au plimbat prin minister şi chiar s-au urcat pe scaunul din care ministrul coordonează forţele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parcarea din apropierea Sălii Palatului s-a umplut încă de la primele ore ale dimineţii. De sus, imaginea ar fi părut un furnicar de autocare din care coboară mii de copii. Unii dintre ei au petrecut ore bune pe drum ca să ajungă în Bucureşti. Printre ei, şi elevi veniţi de la Baia Mare.

Înainte de sosirea copiilor, cele două elicoptere ale Inspectoratului General pentru Aviaţie au aterizat în Piaţa Revoluţiei. Fiecare autospecială, fie ea de pompieri, fie ambarcaţiunile Poliţei de Frontieră sau autoturismul Porsche al Poliţiei Române au fost aranjate minuţios astfel încât copiii să poată să le vadă cât mai bine.

Copiii au putut să intre şi în sediul Ministerului Afacerilor Interne, iar pentru câteva minute chiar s-au aşeza pe scaunul ministrului Petre Tobă.

"Este o zi importantă pentru copii, este o tradiţie la Ministerul Afacerilor Interne de a organiza «Porţi deschise», este o oportunitate pentru noi de a prezenta activitatea tuturor armelor, este o oportunitate de a prezenta anonimii care stau în spatele multor activităţi ce se regăsesc în ordinea, liniştea publică din România şi modul în care cetăţenii ajung să fie în siguranţă. Este un mod de a sărbători Ziua Copilului şi, de ce nu, este un mod de a ne prezenta oferta pentru că, între aceşti copii, cred că vor fi viitorii candidaţi de la şcolile de poliţie”, a spus Petre Tobă.

Afară, toate structurile îşi făceau reclamă în faţa copiilor pentru ca, atunci când vor creşte, să îşi dorească să îmbrace uniforma lor. Poliţiştii i-au câştigat cu baloanele albastre inscripţionate "Poliţia Română”, cu insigne, dar şi cu tricouri pe care scria "Poliţist pentru o zi”. Copiii au putut participa şi la mici ateliere criminalistice sau au învăţat de la "mascaţi” cum se pot apăra atunci când sunt în pericol. Au văzut cum scotocesc câinii antrenaţi pentru misiuni pirotehnice sau pentru depistarea drogurilor.

Copiii au învăţat şi câteva lecţii importante despre pericolele care îi pândesc pe reţelele de socializare, despre prietenii falşi care ar putea exista pe internet sau despre întâlnirile cu persoanele pe care nu le cunosc.

Concurenţa dintre Poliţie şi Jandarmerie a fost aprigă şi în faţa copiilor. Nici militarii care se ocupă de ordinea publică nu s-au lăsat mai prejos - le-au dat copiilor lecţii de autoapărare şi i-au învăţat cum trebuie să reacţioneze în caz de pericol. Jandarmii montani chiar au realizat, în premieră faţă de anii trecuţi, câteva demonstraţii de salvare de la înăţime, chiar de pe clădirea Ministerului Afacerilor Interne.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.