Protestul din Piaţa Victoriei al lucrătorilor poştali s-a încheiat după două ore, dar angajaţii companiei Poşta Română ameninţă că vor opri lucrul şi vor intra în grevă generală dacă cererile lor, legate în principal de salarii şi de condiţiile de muncă, nu vor fi soluţionate aşa cum li s-a promis la negocierile care au avut loc la Ministerul Comunicaţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei aproximativ 3.000 de angajaţi ai companiei Poşta Română care au venit din toată ţara la mitingul din Piaţa Victoriei au scandat, în cele două ore de protest, "Hoţii", "Demisia" “Grevă” şi "Lăsăm lucrul".

Principalele revendicări vizează creşterea salariilor, asigurarea condiţiilor de muncă decente, acordarea efectivă a concediilor de odihnă, compensarea de către stat a cheltuielilor efectuate de Poşta Română pentru furnizarea serviciului universal, obligaţie impusă Poştei prin decizia ANCOM şi anularea datoriilor Poştei Române, provenite din amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei.

O altă revendicare a lucrătorilor poştali este încetarea impunerii, de către conducerea Companiei Naţionale Poşta Română, a efectuării de muncă neplătită, efectuată la ordin de către factori poştali, agenţi, mânuitori de valori, şoferi, oficiante, diriginţi. 

În timpul mitingului, o delegaţie a protestatarilor a mers la discuţii la Ministerul Comunicaţiilor, cu ministrul Marius Bostan, vicepremierul Costin Borc şi conducerea companiei Poşta Română.

La finalul negocierilor, liderii sindicali le-au transmis protestatarilor ce au discutat cu guvernanţii. Aceştia au spus că, în ce priveşte concediile pentru agenţii poştali, s-a stabilit să se facă un grup de lucru care să elaboreze un proiect de act normativ ce va fi promovat în iulie.

Legat de creşterea salariilor, liderii sindicali au spus că reprezentanţii Guvernului au fost de acord să fie o majorare în acest an, cu încadrarea în anvelopa salarială, prin eficientizarea cheltuielilor.

“Acţionarul majoritar este de acord cu o reaşezare a modului în care este cheltuită anvelopa salarială. Poşta Română are probleme cu scăderea veniturilor şi s-a decis ca în contracte de management să se introducă, ca obiectiv principal, creşterea veniturilor Poştei Române. Conversia amenzilor în acţiuni ale statului român,  au spus că se poate şi ca este legat strict şi de acordul Fondului Proprietatea”, le-au transmis liderii sindicali protestatarilor din Piaţa Victoriei.

Aceştia au precizat că a rămas un subiect  deschis şi cel privind diminuare vârstei de pensionare, urmând să fie constituit un grup de lucru care să analizeze ce variante există.

 “Dacă tot ce ne-au spus se va materializa, înseamnă că tot ce am făcut am făcut bine, dar dacă nu, ce să le spun că faceţi?”, a întrebat preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, Matei Brătianu, iar protestatarii i-au răspuns: "Grevă" şi "Oprim lucrul".

Liderul sindical a mai spus angajaţii Poştei Române cer ca fiecare persoană din conducerea companiei să aibă plan de venituri şi să încheie cât mai multe contracte.

“Iar dacă nu vor face asta, peste trei luni le vom cere să plece. Altă revendicare se referă la concedii. Am auzit că mai nou sunt factori poştali obligati să îşi ia doar trei-cinci zile de concediu. Îi obligă pe diriginţi să procedeze ilegal, pentru că este ilegal să trimiţi o oficiată să ţină locul unui agent. Ultima revendicare importantă este modificarea ponderii de 11% pentru asigurarea concediului de odihnă. Astăzi a crescut şi perioada maximă de odihnă, deci 11% nu mai asigură necesarul şi de asta ne pun să muncim unii pentru alţii”, le-a spus Matei Brătianu protestatarilor, înaintea discuţiilor de la Ministerul Comunicaţiilor.

Protestul  a fost organizat de Sindicatul Lucrătorilor  Poştali din România, organizaţie sindicală cu peste 20.000 de membri. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.