Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa a anunţat, marţi, că a monitorizat de un an şi jumătate situaţiei fetiţei care a murit în Cernavodă, precizând că nu au existat motive de îngrijorare, iar la verificările făcute de-a lungul timpului copilul a fost găsit în condiţii bune şi fiind bine îngrijit. Bunica paternă a copilei îşi manifestase îngrijorarea cu privire la capacitatea mamei de a îngriji copilul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
DGSPC Constanţa a transmis, printr-un comunicat de presă, că acest caz a intrat în atenţia instituţiei în data de 15 ianuarie 2021 când Telefonul Cazurilor de Urgenţă 983 a fost apelat de bunica paternă a fetiţei respective. 
 
“Aceasta ne sesiza cu privire la următoarele aspecte: părinţii nepoatei sale au locuit la domiciliul ei din Galaţi împreună cu minora iar, la momentul respectiv, nepoata dumneaei se află în grija exclusivă a mamei. Aceasta îşi manifesta îngrijorarea referitor la capacitatea mamei de a se ocupa de îngrijirea fiicei sale în contextul în care aceasta era cunoscută cu probleme medicale de natură psihică. Specialiştii Serviciului Intervenţie în Situaţii de Abuz, Neglijare şi Violenţă în Familie au purtat discuţii telefonice cu bunica maternă a minorei, domiciliată în oraşul Cernavodă, care a declarat că familia ei îşi asumă responsabilitatea creşterii şi îngrijirii minorei”, a transmis sursa citată. 
 
DGASPC Constanţa a precizat că a solicitat specialiştilor Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Cernavodă efectuarea de verificări, întocmirea unui Plan de Servicii şi monitorizare a evoluţiei minorei în familie.
 
“În data de 03.03.2020, specialiştii Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Cernavodă ne-au comunicat faptul că minorei i se asigură un mediu securizant şi protectiv de către mamă şi bunica maternă. În luna martie a anului 2020, Judecătoria Medgidia a stabilit, provizoriu, domiciliul minorei la domiciliul mamei, deşi tatăl minorei solicitase acest lucru. Ulterior, în data de 08.04.2021 instanţa de judecată a stabilit domiciliul minorei la mamă, exercitarea autorităţii părinteşti în comun de către ambii părinţi şi obligarea tatălui la plata unei pensii de întreţinere a minorei”, a mai afirmat DGASPC. 
 
Specialiştii Serviciului Intervenţie în Situaţii de Abuz, Neglijare şi Violenţă în Familie din cadrul DGASPC Constanţa au făcut două vizite la domiciliul mamei. Cu acest prilej ei au constatat că fata prezenta un aspect general îngrijit, iar mama acesteia a declarat că se ocupă în mod corespunzător de creşterea şi îngrijirea fiicei sale fiind sprijinită de către mama sa.
 
Totodată, femeia a precizat că o să menţină legătura cu medicul de familie şi o să îşi administreze tratamentul corespunzător.
 
DGASPC a menţionat că până la data de 24 mai 2021 fata a fost monitorizată săptămânal de către Direcţia de Asistenţă Socială Cernavodă.
 
“Ulterior, în data de 27.05.2021 reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială Cernavodă au revenit la domiciliul mamei dar aceasta nu a mai răspuns la uşă. Totodată, din cuprinsul adresei menţionate anterior, reise faptul că specialiştii DAS Cernavodă s-au deplasat şi în data de 09.06.2021 la domiciliul mamei însă aceasta din nou nu a răspuns la uşă şi nici apelurilor telefonice iniţiate. Ulterior primirii adresei menţionate anterior, specialiştii instituţiei noastre au contactat telefonic reprezentanţii  Direcţiei de Asistenţă Socială Cernavodă şi le-au recomandat să se deplaseze la domiciliul mamei însoţiti de poliţie şi ambulanţă”, a menţionat sursa citată. 
 
DGASPC a mai precizat că pe parcursul monitorizării nu au existat elemente îngrijorătoare. 
 
“Menţionăm că acest caz a fost monitorizat în permanenţă atât de DGASPC Constanţa, cât şi de asistenţii sociali din cadrul Primăriei Cernavodă iar legătura între cele două instituţii a fost ţinută în permanenţă potrivit atribuţiilor ce le revin conform legii. Pe tot parcusul monitorizării nu au existat elemente îngrijorătoare, copilul fiind găsit, atât la verificările efectuate de echipele DGASPC Constanţa, cât şi la cele efectuate de Primăria Cernavodă, în condiţii bune, bine îngrijit”, a mai transmis DGASPC. 
 
Poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Cernavodă au fost sesizaţi, marţi, prin apel 112, de către o femeie, cu privire la faptul că nepoata sa, de un an şi zece luni, ar lipsi de la domiciliul mamei.
 
“Deplasaţi la faţa locului, poliţiştii au identificat-o pe mama copilului, de 29 de ani, care a încercat să fugă în momentul în care a fost întrebată despre locaţia în care s-ar afla minora. Femeia a fost imobilizată, fiind condusă la sediul Poliţiei oraşului Cernavodă, pentru audieri”, a transmis IPJ Constanţa.
 
Sursa citată menţionează că în interiorul locuinţei, poliţiştii au găsit trupul neînsufleţit al copilului. Acesta va fi transportat la morgă pentru efectuarea necropsiei, în vederea stabilirii cauzei decesului.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.