Primarul oraşului Otopeni, Constantin Silviu Gheorghe, şi un fost director executiv în cadrul Primăriei, Constantin Vlad, au fost reţinuţi, miercuri, de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în formă continuată. Cei doi ar fi acceptat la plată şi achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei, în contextul unui contract pentru lucrări de infrastructură din perioada 2011-2017. În acelaşi dosar sunt urmărite penal alte cinci persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu 14 septembrie, a inculpaţilor: Constantin Silviu Gheorghe, primar al oraşului Otopeni, judeţul Ilfov, şi ordonator principal de credite, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi Constantin Vlad, la data faptei director executiv în cadrul Primăriei oraşului Otopeni şi persoană desemnată cu acordarea vizei de control financiar preventiv, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Totodată, a fost dispusă efectuarea urmăririi penale faţă de suspecţii: Bogdan Ionel Ştefan, la data faptei inspector la Compartimentul Investiţii şi Achiziţii Publice din cadrul Primăriei oraşului Otopeni, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, patru persoane fizice (un diriginte de şantier şi trei oameni de afaceri), pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

”În perioada 2011-2017, în contextul derulării unui contract de proiectare şi execuţie de lucrări pentru obiectivul de investiţie „Infrastructura de bază în oraşul Otopeni” (Faza I de lucrări – Cartier Ferme), încheiat între Primăria Oraşului Otopeni şi o societate comercială administrată de doi dintre oamenii de afaceri cercetaţi în prezenta cauză, edilul Gheorghe Constantin Silviu şi directorul executiv Vlad Constantin şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară şi ar fi acceptat la plată şi achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei, din care:

- 25.421.080 lei reprezentând iniţial cheltuieli nejustificate pentru materiale pe care în realitate executantul nu le-a achiziţionat. Ulterior, pentru a se justifica într-un fel plăţile nelegale, ar fi fost întocmită o situaţie de lucrări (organizare de şantier deşi în acea fază nu erau prevăzute astfel de lucrări) cu o valoare identică, prin care s-ar fi creat doar aparenţa unei compensări între valoarea ”stornată” a ”procurării materialelor”, de 25.421.080 lei, cu o valoare asemănătoare, a unor lucrări de organizare de şantier, care în realitate nu au fost realizate.

 - 10.494.926 lei reprezentând costuri de finanţare, aferente cheltuielilor menţionate mai sus”, a arătat DNA, miercuri, într-un comunicat de presă.

În demersurile lor, inculpaţii Gheorghe Constantin Silviu şi Vlad Constantin ar fi beneficiat de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză, care fie ar fi întocmit sau semnat diverse documente (acte adiţionale, centralizator al lucrărilor, devize cu situaţia lucrărilor privind organizarea de şantier, etc.), fie ar fi pus la dispoziţia funcţionarilor diferite înscrisuri (facturi, devize, etc.) care să justifice efectuarea plăţilor nelegale.

Potrivit DNA, celor şapte persoane, suspecţi şi inculpaţi, li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 şi 309 Cod de procedură penală.

Joi, inculpaţii Gheorghe Constantin Silviu şi Vlad Constantin urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii DNA au făcut, marţi, percheziţii la Primăria Otopeni, judeţul Ilfov, într-un dosar care vizează fapte de corupţie în legătură cu derularea unor contracte de execuţie a unor lucrări de canalizare. 

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie –  Secţia de combatere a corupţiei efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2011 – 2017, în legătură cu derularea unor contracte de execuţie lucrări. În cursul zilei de 13 septembrie 2022, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, se efectuează percheziţii domiciliare la o instituţie publică situată în judeţul Ilfov”, a anunţat DNA, marţi, printr-un comunicat de presă.

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.