Pompierii încă intervin, marţi seară, pentru lichidarea incendiului izbucnit la complexul comercial Prosper din Bucureşti, dar oamenii evacuaţi din clădirile apropiate au început să revină în locuinţe. Prefectura Capitalei afirmă că pagubele materiale sunt semnificative, iar Inspectoratul de Stat în Construcţii va evalua structural imobilul. Autorităţile precizează că este monitorizată calitatea aerului şi recomandă ca ferestrele să fie păstrate închise.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
Prefectul Capitalei, Alexandra Vacaru, a ajuns în jurul orei la locul producerii incendiului de la complexul comercial Prosper situat pe Calea 13 Septembrie, participând, alături de reprezentanţi ai celorlalte instituţii, la adoptarea măsurilor pentru gestionarea situaţiei de urgenţă, a trasmis Prefectura.

Potrivit sursei citate, incendiul a fost localizat şi se acţionează pentru lichidarea acestuia, iar persoanele evacuate din imobilele învecinate au început să revină la locuinţele lor.

FOTO: ISUBIF
FOTO: ISUBIF

În urma incendiului, nu au fost înregistrate victime, dar pagubele materiale sunt semnificative.

"Încă sunt degajări de fum şi produşi ai arderii, fiind asigurată o monitorizare constantă a calităţii aerului prin cea mai apropiată staţie de monitorizare, B5 - dispusă în Drumul Taberei. Deşi sunt tendinte de creştere la indicatorii PM 10 şi SO2,  direcţia vântului este opusă. Vă recomandăm să păstraţi ferestrele închise", a precizat Prefectura municipiului Bucureşti.

Totodată, în zonă s-a reluat alimentarea cu energie electrică.

Reprezentanţi ai Inspecţiei de Stat în Construcţii se află acolo şi urmează să evalueze structural imobilul. Pentru orice eventualitate, va fi asigurat un perimetru de siguranţă al zonei cel puţin până miercuri.

Potrivit Prefecturii, marţi seară, traficul este în continuare blocat pe bd. 13 Septembrie şi sos. Sebastian de echipaje ale Poliţiei, Jandarmeriei şi Pompierilor.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF) a fost solicitat să intervină pentru stingerea unui incendiu, produs la un centru comercial din sectorul 5 al Capitalei, iniţial fiind alertate 8 autospeciale de stingere, 2 autoscări şi 2 echipaje SMURD.

"Resursele celei mai apropiate subunităţi au efectuat o recunoaştere şi au comunicat faptul că incendiul se manifestă la partea superioară a clădirii, cu degajare mare de fum. În baza informaţiilor preliminare furnizate din teren, dispozitivul a fost imediat suplimentat cu autospeciale de la alte subunităţi operative. Comandantul intervenţiei a dispus măsuri urgente pentru realizarea dispozitivelor de căutare-salvare a unor posibile persoane surprinse în interior, de protejare a vecinătăţilor, respectiv pentru localizarea şi stingerea incendiului", a precizat ISUBIF.
 
Fumul intens rezultat în urma procesului de ardere s-a degajat către clădirile din zonă, direcţia de propagare fiind influenţată de rafalele de vânt. În acest sens, pentru informarea şi protecţia populaţiei, a fost transmis un mesaj prin sistemul Ro-Alert. 
 
FOTO: ISUBIF
FOTO: ISUBIF
 
Pentru gestionarea situaţiei de urgenţă ISUBIF a intervenit cu 27 de autospeciale de stingere, 6 autospeciale pentru intervenţie de la înălţime, 2 autospeciale pentru descarcerare, 3 SMURD şi 5 ambulanţe ale SABIF. Începând cu ora 21:00, dispozitivul a fost redimensionat. Rămân 8 autospeciale de stingere, 3 autoscări, 1 descarcerare, 1 SMURD.
 
"În ceea ce priveşte respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, precizăm faptul că ultimele două controale la această construcţie au fost efectuate în anii 2018 şi 2021, prilej cu care a fost aplicată sancţiune contravenţională pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu", au arătat reprezentanţii ISUBIF.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.