Poliţia Capitalei anunţă, marţi seară, că, în primele opt luni ale anului, au fost sesizate 5.760 de infracţiuni, aproape 5.000 dintre acestea vizând fapte cu violenţă, ameninţare sau încălcarea ordinelor de protecţie, S-au identificat peste 6.000 de victime. Peste o mie dintre infracţiuni au fost comise în spaţiul public, restul fiind la domiciliile celor implicaţi.
”Începând de astăzi, 1 octombrie, sistemul de monitorizare electronică se aplică şi în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauţiune şi arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligaţia de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal. A fost identificat şi amenajat spaţiul destinat desfăşurării activităţilor de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestuia cu logistica necesară fiind definitivată”, a transmis, marţi seară, Poliţia Capitalei.
Sursa citată a rpecizat că, în primele 8 luni ale acestui an, poliţiştii au emis 1.092 de ordine de protecţie provizorii, 455 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată. În aceeaşi periodă, au fost sesizate 6.370 de cazuri de violenţă domestică, numărul dosarelor penale întocmite fiind de 5.760.
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
Numărul de infracţiuni din sfera celor de violenţă domestică arată amploarea fenomenului şi necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În acelaşi timp, indică faptul că victimele violenţei domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliţia Română.
”Pe parcursul primelor 8 luni ale anului 2024, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a fost sesizată cu privire la săvârşirea a 3.209 de fapte pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe, 1.056 de fapte pentru infracţiunea de ameninţare şi 664 de fapte pentru nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecţie şi ordinele de protecţie provizorii. Cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor contra persoanei o au „lovirea sau alte violenţe” – 55,71 % şi ,,ameninţarea” – 18,33 %, acestea împreună reprezentând peste 74,04 % din total”,a mai transmis sursa citată.
După locul comiterii, din cele 5.760 de infracţiuni, 4.728 de infracţiuni au fost comise la domiciliu şi 1.032 în spaţiul public.
În primele 8 luni ale anului 2024, potrivit datelor statistice, numărul autorilor care comit astfel de fapte este 5.918, iar al victimelor acestora este 6.096 .
În aceeaşi perioadă, instanţele judecătoreşti au emis 1.052 de ordine de protecţie, 445 fiind provenite din ordine de protecţie provizorii.
”Referitor la nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie, au fost sesizate 613 de infracţiuni. Din totalul celor 1.092 ordine de protecţie provizorii emise la nivelul Municipiului Bucureşti, 989 au fost confirmate de unităţile de parchet (90,56%). Referitor la nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu, au fost sesizate 51 de infracţiuni”, mai arată poliţiştii din Bucureşti.
Potrivit acestora, în primele 8 luni ale anului 2024, la nivelul D.G.P.M.B., au fost emise 2.144 de instrumente de protecţie pentru victimele violenţei domestice, dintre care 1.092 de ordine de protecţie provizorii şi 1.052 de ordine de protecţie (emise de instanţele judecătoreşti).
În 259 de situaţii, a fost pusă în aplicare măsura „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”, reprezentând aproximativ 12,08% din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise şi ordinelor de protecţie emise de instanţele judecătoreşti.
În ceea ce priveşte infracţiunile constatate, au fost înregistrate în total 674 de infracţiuni, dintre care 10 de distrugere a sistemelor de monitorizare electronică, 613 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie şi 51 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie provizoriu.
Pentru 49 dintre persoanele cercetate pentru aceste infracţiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 21 de arestări preventive, 4 arestări la domiciliu, 17 măsuri de control judiciar şi 7 reţineri.
”Poliţiştii emit ordine de protecţie provizorii, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violenţă de orice natură, în scopul diminuării acestuia”, a precizat sursa citată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.