Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au făcut, în perioada 27 aprilie – 11 mai 2023, 173 de percheziţii. În cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracţiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii în valoare de peste 6.200.000 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) anunţă, duminică, că, în perioada 27 aprilie – 11 mai 2023, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au pus în aplicare 173 de mandate de percheziţie domiciliară, în dosare penale ce vizează infracţiuni economice.

În cauzele penale instrumentate, faţă de 21 de persoane au fost dispuse măsuri preventive, fiind desfăşurate 14 acţiuni de amploare.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 6.245.434 de lei

Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, 25.320 de ţigarete, 300 de grame de bijuterii şi 62.415 lei.

De exemplu, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice - I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, au pus în aplicare 31 de mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Bihor, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş şi Satu Mare.

”Activităţile s-au desfăşurat la persoane şi la sediile/punctele de lucru ale mai multor societăţi comerciale, care activează în domeniul comerţului intracomunitar de produse energetice accizabile (benzină şi motorină), într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată. În acelaşi timp, au fost puse în executare 13 mandate de aducere, iar persoanele depistate au fost conduse la sediul unităţii de poliţie, în vederea audierii acestora, pentru clarificarea situaţiei de fapt”, a mai transmis sursa citată.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2019 - 2022, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, persoanele bănuite ar fi dispus înregistrarea în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale a unor tranzacţii fictive, derulate cu societăţi comerciale de tip fantomă, atât rezidente, cât şi nerezidente (Cehia, Germania, Slovacia), controlate direct de aceştia sau prin persoane interpuse, aflate în sfera lor de influenţă, prejudiciind în acest mod bugetul de stat cu aproximativ 1.000.000 de euro, prin compensarea nejustificată a T.V.A. de plată.

”În urma percheziţiilor au fost ridicate 5 telefoane mobile, utilizate de persoanele bănuite, împreună cu mai multe documente contabile utile cauzei, fiind instituită şi măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale bănuiţilor, în valoare de 1.217.350 de lei, cât şi poprirea asupra conturilor bancare ale acestora, până la concurenţa a 4.167.321 de lei. Totodată, au fost descoperite sume de bani în lei şi valută, în valoare totală de 51.915 lei, asupra căreia s-a instituit sechestrul asigurător”, se mai arată în comunicatul IGPR.

De asemenea, în urma probatoriului administrat, a fost dispusă măsura controlului judiciar faţă de 6 persoane.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.