Peste 120 de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate şi 50 de persoane sunt cercetate penal pentru vânzarea şi folosirea unor obiecte pirotehnice interzise, în urma controalelor făcute în pieţe, târguri, la centre comerciale şi la firme, potrivit Poliţiei Române.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În perioada 15 - 24 noiembrie, poliţiştii au verificat 164 de persoane şi firme autorizate să deţină şi să folosească articole pirotehnice, în urma cărora au constatat 44 de infracţiuni, pentru care sunt cercetate 50 de persoane. De asemenea, au fost date şase amenzi în valoare de 8.500 de lei.

Totodată, au fost confiscate 122 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile F1, F2 şi F3, iar într-unul din cazuri a fost retrasă autorizaţia.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

„De menţionat că, în această perioadă, nu s-au înregistrat răniri şi nu au fost constatate incendii sau explozii urmate de distrugerea de bunuri materiale, produse pe fondul uzului de articole pirotehnice”, a precizat Poliţia Română.

Controlale sunt făcute sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Poliţia Română, împreună cu specialişti de la inspectoratele teritoriale de muncă şi ANAF, cu sprijinul Direcţiei de Ordine Publică.

Potrivit legislaţiei, este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Folosirea articolelor pirotehnice este interzisă între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale, la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste patru niveluri, la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze, la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie.

De asemenea, articolele pirotehnice nu pot fi folosite în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre, pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane şi la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.

Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului de poliţie din judeţul unde are loc evenimentul.

Folosirea articolelor pirotehnice interzise sau în locuri nepermise constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, vânzarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 persoanelor care au vârsta sub 18 ani şi comercializarea articolelor pirotehnice care pot fi folosite doar de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă

Poliţia Română a început în 15 noiembrie acţiunea „Foc de artificii”, iar controalele vor continua până în 4 ianuarie 2017. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.