Un număr de 17 percheziţii au loc miercuri într-un dosar de corupţie în care sunt vizaţi 25 de agenţi de poliţie din IPJ Sibiu. Aceştia ar fi primit mită, mascată sub forma unor sponsorizări pentru echipa de fotbal a Poliţiei. Procurorii vorbesc despre 115 acte de luare de mită şi peste 100 de persoane care ar fi oferit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”La data de 20.02.2019 s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu dosarul penal cu nr. 192/P/2019, cauză în care s-a efectuat iniţial urmărirea penală in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: omisiunea sesizării, abuz în serviciu, dare de mită şi respectiv luare de mită, favorizarea făptuitorului, înşelăciune şi fals în declaraţii, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de agent de poliţie. evaziune fiscală”, a ttransmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu. 

Sursa citată a precizat că, potrivit denunţului şi procesului verbal de sesizare din oficiu care au stat la baza înregistrării acestui dosar penal, existau indicii cu privire la faptul că mai mulţi agenţi de poliţie rutieră şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu şi nu ar fi constatat săvârşirea unor fapte contravenţionale la regimul rutier, iar, în schimbul acestei „iertări de sancţiune”, contravenienţii ar fi sponsorizat echipa de fotbal a I.P.J. Sibiu, întocmindu-se contracte de sponsorizare cu diferite sume de bani acestei echipe din care făceau parte şi aceşti lucrători de poliţie.

Din cercetările efectuate de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu împreună cu lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul D.G.A. - Serviciul Judeţean Anticorupţie Sibiu, delegate a efectua acte de urmărire penală în cauză, s-au reţinut următoarele:

”În urma probelor administrate în cauză, şi în special a datelor rezultate din punerea în aplicare a măsurilor de supraveghere tehnică a rezultat presupunerea rezonabilă cu privire la comiterea mai multor infracţiuni de corupţie, de serviciu şi de fals, de către agenţii de poliţie rutieră din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naţionale şi Europene, care:

  • în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în mod repetat, din cursul anului 2019 până în prezent, au pretins şi au primit diverse sume de bani (cuprinse între 50-500 lei), foloase materiale sau alte servicii, cu titlu de mită, în legătură cu îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu ale acestor funcţionari publici, pentru a nu constata faptele contravenţionale comise de conducătorii auto contravenienţi şi nu le aplica sancţiuni contravenţionale sau pentru a le aplica sancţiuni mai uşoare, consemnând astfel cu ocazia întocmirii proceselor verbale date nereale;

    au pretins diverse sume de bani de la persoanele pe care le-au oprit în trafic pentru săvârşirea unor abateri la regimul rutier, în scopul de a nu le aplica sancţiuni contravenţionale, solicitându-le totodată acestor conducători auto ca sumele de bani să le fie remise sub forma unei sponsorizări în contul Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor (International Police Association – I.P.A.) – Regiunea 1 Sibiu.

  • în exercitarea atribuţiilor de serviciu, deşi au constatat săvârşirea de către conducătorii auto a unor contravenţii privind circulaţia pe drumurile publice, nu au aplicat acestora sancţiunea contravenţională corespunzătoare şi nici sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce

  • şi-au încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de art. 26 alin. 1 pct. 12 din Legea nr. 218/2002, republicată, şi anume de a constata contravenţii şi aplica sancţiuni contravenţionale, potrivit legii, reţinând alte abateri contravenţionale în procesul verbal, neconforme cu realitatea, şi aplicând altă sancţiune decât cea corespunzătoare faptei contravenţionale comise de conducătorul auto oprit în trafic, în sensul că nu au luat măsurile legale ce se impun faţă de acesta, conform O.U.G. 195/2002, inclusiv suspendarea dreptului de a conduce autoturisme.

  • acţionând cu intenţie, au falsificat mai multe procese verbale de constatare a contravenţiei cu prilejul întocmirii acestora, completându-le cu date neconforme cu realitatea, în absenţa contravenientului, semnând aceste procese verbale în locul „contravenientului”, prin prin contrafacerii subscrierii/falsificarea semnăturii şi producând prin aceasta consecinţe juridice pentru persoanele în locul cărora au semnat”, au ttransmis procurorii. 

Prin ordonanţa din data de 18.09.2021 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de mai mulţi suspecţi:

  • 25 de suspecţi - agenţi de poliţie rutieră din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naţionale şi Europene cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie (cel puţin 115 infracţiuni de luare de mită), infracţiuni de serviciu (cel puţin 54 de infracţiuni de abuz în serviciu şi infracţiuni de fals;

- 8 suspecţi - conducători auto contravenienţi, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită prev. şi ped. de art. 290 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 6 alin. 1 din Legea nr.78/2000

În cauză, au fost efectuate un număr de 17 percheziţii domiciliare şi abuz, au fost emise 33 de mandate de aducere pentru 25 de suspecţi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită - agenţi de poliţie rutieră din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naţionale şi Europene şi pentru 8 suspecţi din rândul conducătorilor auto contravenienţi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, care au dat mită pentru a fi „iertaţi de sancţiune sau a primi o sancţiune mai uşoară˝, care urmează a fi audiaţi în cursul zilei de astăzi de către procurorii din cadrul Parchetului. de pe lângă Tribunalul Sibiu

”Cu privire la persoanele cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită din rândul conducătorilor auto contravenienţi precizăm că au fost efectuate verificări pentru identificarea proprietarilor autoturismelor oprite în trafic, ai căror conducători auto au săvârşit diverse abateri la regimul circulaţiei rutiere, urmând a se stabili persoanele care s-au aflat efectiv la volan la data respectivă şi au săvârşit infracţiunea de dare de mită (107 persoane suspecte de dare de mită)”, au mai precizat procurorii. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Astăzi, 19 mai 2021, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, împreună cu poliţiştii anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie - Structura Centrală şi Serviciile Judeţene Anticorupţie Sibiu, Alba, Braşov şi Cluj, pun in executare 17 mandate de percheziţie domiciliară pentru probarea unor infracţiuni de corupţie într-o cauză penală în care sunt suspectaţi 25 agenţi de poliţie din cadrul I.P.J. Sibiu”, anunţă Direcţia Generală Anticorupţie.

Totodată, sunt puse în executare 33 de mandate de aducere şi 3 ordonanţe de predare înscrisuri şi medii de stocare.

     

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.