Procurorii DIICOT au făcut, miercuri, 72 de percheziţii în nouă judeţe într-un dosar care vizează activitatea unui grup infracţional specializat în evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani, tăiere şi furt de arbori, fals, folosirea cu rea-credinţă a societăţii şi dare de mită. Anchetatorii au stabilit că membrii grului au adus un prejudiciu de patru milioane de euro bugetului de stat, într-un singur an, din activităţi de export de lemn către ţări arabe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Piteşti şi ofiţeri de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate din mai multe judeţe, împreună cu poliţişti de la porturi maritime, au făcut, miercuri, 72 de percheziţii domiciliare în judeţele Argeş, Constanţa, Vâlcea, Teleorman, Maramureş, Gorj, Hunedoara, Sibiu şi Alba într-un dosar care vizează activitatea unui grup infracţional organizat specializat în infracţiuni de evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani, tăiere de arbori şi furt de arbori, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea şi dare de mită, potrivit unui comunicat al DIICOT.

Conform sursei citate, administratorul unei societăţi comerciale care avea ca obiect principal tăierea şi rindeluirea lemnului este suspectat că a iniţiat constituirea unui grup infracţional la care au aderat mai mulţi angajaţi ai firmei sale, precum şi alte persoane care au avut sau au relaţii comerciale cu respectiva societate comercială.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Surse judiciare au declarat că suspectul din acest dosar este afaceristul Virgil Covercă, cunoscut drept cel mai mare exploatator de masă lemnoasă din judeţul Vâlcea.

Covercă este suspectat că, în perioada 2014-2016, a coordonat activităţile infracţionale desfăşurate de către membrii grupului infracţional organizat, referitoare la tăierea fără drept de arbori, la sustragerea de material lemnos, transportul şi primirea materialului lemnos, prelucrarea materialului lemnos, valorificarea materialului lemnos, vânzarea utilajelor, a cherestelei, precum şi la însuşirea de sume de bani din gestiunea societăţii comerciale.

”Activităţile infracţionale au fost desfăşurate de către angajaţii societăţii sub coordonarea administratorului, în funcţie de activitatea pe care o desfăşurau în cadrul societăţii. În cazul tăierilor ilegale, suspectul C. V. le trasa sarcini echipelor de exploatare în sensul ascunderii urmelor de tăiere ilegală (folosirea vopselei de culoare roşie ce trebuia aplicată pe alţi arbori, după ce arbori anterior semnaţi de către organele silvice erau tăiaţi, scoaterea cioatelor aferente arborilor tăiaţi ilegal). Ulterior lemnul era prelucrat în cadrul unei fabrici din judeţul Vâlcea şi apoi transportat în Portul Constanţa pentru export către ţările arabe”, notează procurorii DIICOT.

Anchetatorii au stabilit că în contabilitate cheresteaua a fost facturată la un preţ sub cel real, printr-un circuit format din patru societăţi comerciale, diferenţa de bani nefiscalizată fiind însuşită de către membrii grupului infracţional, unele dintre aceste firme beneficiind şi de sume ”foarte mari, cu titlu de rambursări de TVA”.

Prejudiciul cauzat pentru un singur an din perioada investigată de DIICOT a fost stabilit la aproximativ patru milioane de euro.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate, procurorii au ridicat documente contabile, cinci laptopuri, şase HDD-uri, suma de 362.335 de lei, 7.600 de euro, o sută de bijuterii din aur şi cinci ceasuri tot din aur.

Un număr de 30 de persoane au fost duse la DIICOT Piteşti pentru audieri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.