Procurorii DIICOT Iaşi şi poliţiştii au făcut, miercuri, 23 de percheziţii în municipiul Iaşi şi în comuna Miroslava, pentru a destructura o grupare formată din 14 persoane suspectate că importau sau preparau şi ulterior vindeau substanţe cu efect psihoactiv, dar şi de spălare de bani. Un număr de 27 de persoane au fost duse la audieri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Miercuri dimineaţă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Iaşi,  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, au făcut 23 de percheziţii domiciliare în municipiul Iaşi şi una în comuna Miroslava, judeţul Iaşi, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 14 suspecţi, specializat în săvârşirea infracţiunilor de efectuare de operaţiuni fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continuată, şi spălare de bani, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

În urma cercetărilor s-a stabilit că grupare era structurată pe două paliere, primul fiind format din suspecţii care preparau sau importau substanţele cu efecte psihoactive şi care le distribuiau în cantităţi mari, de ordinul kilogramelor, în general către alţi dealeri de astfel de produse, care făceau parte din palierul II infracţional.

Al doilea palier era format din dealerii stradali care vindeau în general produse cu efecte psihoactive şi care se aprovizionau la intervale scurte de timp cu cantităţi relativ mici (50-100 de grame) de la membrii grupului ce făceau parte din palierul I infracţional şi care comercializau, în general, en detail, doze cuprinse între 0,2 grame şi un gram (uneori aceştia comercializând şi cantităţi de ordinul zecilor de grame) către consumatorii de astfel de produse, cu sume cuprinse între 20-60 de lei/gram.

"S-a reţinut că membrii grupării infracţionale situate pe acest palier infracţional comercializau aceste produse către zeci sau chiar sute de clienţi zilnic, chiar şi fără a cunoaşte în prealabil aceşti consumatori. Astfel, grupuri de clienţi formate din elevi provenind atât din familii dezorganizate, dar şi din familii cu situaţia socială şi materială de nivel ridicat, uneori chiar şi din minori, se deplasau la intervale mici de timp către dealerii de la acest nivel infracţional, tranzacţiile efectuându-se fie în stradă, fie la geamul sau la uşile locuinţelor dealerilor", scrie în comunicatul DIICOT.

La percheziţii au fost găsite şi ridicate substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, droguri de risc (cannabis), arme de foc, arme albe (săbii, macete, cuţite, pumnale, bâte, spary-uri lacrimogene), sume importante de bani proveniţi din comercializarea substanţelor susceptibile de a avea efecte psihoactive şi a drogurilor, telefoane mobile, laptop-uri, tablete, precum şi alte bunuri folosite de către membrii grupării la comiterea infracţiunilor.

Conform sursei citate, la sediul DIICOT Iaşi au fost duse pentru audieri 27 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi. Totodată, acţiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului de Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Iaşi şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.