Ofcom, instituţia de reglementare a audiovizualului în Marea Britanie, a transmis, vineri, Agenţiei de Presă News.ro, că numărul reclamaţiilor pe care le-a primit în legătură cu ancheta Sky News privind presupuşii traficanţi de arme din România a crescut la 109.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La solicitarea News.ro, Ofcom a precizat, miercuri seară, că va analiza cu atenţie înainte de a decide dacă va investiga cazul. La acel moment, instituţia primise şase reclamaţii.

Joi, Ofcom a transmis News.ro că a primit 12 reclamaţii în legătură cu ancheta Sky News privind presupuşii traficanţi de arme din România.

”Regulamentul nostru cere ca programele de ştiri să fie corecte. Am primit 12 reclamaţii referitoare la materialul Sky News, pe care le analizăm cu atenţie înainte de a decide dacă să demarăm o investigaţie”, a spus purtătorul de cuvânt al Ofcom.

Instituţia a precizat, pentru News.ro, că identitatea oricărui reclamant este confidenţială şi că nu poate preciza din ce ţări provin acele reclamaţii.

Ofcom a mai precizat, miercuri, că va analiza reclamaţiile în aproximativ zece zile lucrătoare înainte de a decide dacă lansează o investigaţie.

Unul dintre cei care a spus că s-a adresat Ofcom în cazul materialului difuzat de Sky News este ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache. Conform unui răspuns transmis News.ro, ambasada a subliniat în sesizarea transmisă Ofcom "caracterul imprecis, incomplet şi incorect al informaţiilor prezentate în reportajul menţionat, care nu susţin concluziile anchetei jurnalistice respective, şi care sunt de natură a proiecta o imagine negativă a României în rândul publicului britanic".

Totodată, Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a transmis, luni, că a solicitat instituţiei să sesizeze Ofcom, instituţia omoloagă din Marea Britanie, în legătură cu materialele difuzate de postul britanic de televiziune Sky News care relatează un posibil trafic de arme desfăşurat pe teritoriul României.

”Am solicitat Consiliului Naţional al Audiovizualului să activeze mecanismul de colaborare instituţională la nivelul organismelor europene de reglementare în audiovizual, similare C.N.A.-ului din România, în legătură cu materialele difuzate de postul britanic de televiziune Sky News care relatează un posibil trafic de arme desfăşurat pe teritoriul României. În fapt, ne aflăm în situaţia în care C.N.A. trebuie să sesizeze OFCOM, instituţia omoloagă din Marea Britanie, în legătură cu reportajele difuzate, pentru a solicita partenerilor englezi să verifice dacă actul jurnalistic a respectat principiile informării corecte, a imparţialităţii şi a difuzării punctelor de vedere ale tuturor părţilor implicate”, a transmis Valentin Jucan, într-un comunicat de presă.

El a adăugat că, din punctul lui de vedere, CNA este obligat la acest demers, întrucât se află ”în joc” imaginea României, precum şi credibilitatea ţării.

DIICOT a făcut percheziţii, miercuri, şi i-a adus la audieri pe presupuşii traficanţi de arme şi pe intermediarul implicaţi în realizarea reportajului difuzat de Sky News, şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu spunând că se confirmă că este vorba despre un scenariu pus la cale de către jurnaliştii britanici.

Aurelian Mihai Szanto, intermediarul din reportajul Sky News, a declarat, miercuri, după ce a fost audiat la DIICOT, că s-a lăsat păcălit de cei care au făcut materialul despre traficul de arme şi a acceptat să fie făcut acel documentar, cu oameni pe post de “actori”, cu întrebări şi răspunsuri prestabilite, despre care i s-a spus că va fi difuzat în decembrie, cu menţiunea la final că persoanele care apar sunt fictive. Szanto a spus că jurnaliştii de la Sky News au stricat imaginea României şi au dat o ştire care "a căzut ca o bombă peste toată Europa”, dintr-un material filmat în 31 iulie.

Postul de televiziune Sky News a anunţat, miercuri, că susţine în totalitate, în continuare, materialul publicat duminică, privind presupuşii traficanţi de arme din România. De altfel, Sky News a postat din nou pe site miercuri materialul filmat de jurnalistul Stuart Ramsay.

“Stuart Ramsay şi echipa sa au oferit un material solid privind vânzarea de arme în România, iar Sky News susţine în totalitate acest material”, a declarat, într-un mesaj transmis presei din România, directorul pentru Relaţii Publice al Sky News, Lucy Ellison.

Stuart Ramsay, autorul reportajului difuzat de Sky News privind traficanţii români de arme şi-a susţinut ancheta prin mai multe mesaje publicate pe Twitter, în care neagă că ar fi vorba despre o înscenare şi afirmă că în imaginile înregistrate de camerele de supraveghere ale hotelului unde au fost cazaţi apar numai membrii echipei de filmare, nu şi "intermediarul" din reportaj.

Britanicul a fost criticat de mai mulţi jurnalişti din România, dar şi de un membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Valentin-Alexandru Jucan, care l-a avertizat, pe Twitter, că este posibil să fie dat în judecată.

”Cred că vei fi chemat în judecată. Noroc. Valentin Jucan, Secretar de Stat, Consiliul Naţional al Audiovizualului”, i-a scris el britanicului.

Procurorii DIICOT - Structura Centrală au dispus, joi seară, reţinerea celor trei bărbaţi care apar în reportajul Sky News despre presupusul trafic de arme din România. Fraţii Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics, precum şi intermediarul Mihai Aurelian Szanto sunt învinuiţi de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.

De asemenea, jurnaliştii britanici care au realizat reportajul difuzat de Sky News referitor la traficul de arme din România vor fi audiaţi prin intermediul unei comisii rogatorii internaţionale, DIICOT apreciind că acţiunile acestora pe teritoriul României "sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la posibilitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament".

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, vineri, că statul român este obligat să dea în judecată, la Londra, postul de televiziune britanic Sky News, pentru denigrarea României, dacă se dovedeşte că reportajul despre traficanţii de arme nu corespunde realităţii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.