Magistraţii Tribunalului Prahova au decis, miercuri, că Ministerul Mediului trebuie să plătească daune morale în valoare de 100.000 de lei unui cioban atacat de un urs, la o stână din judeţul Prahova. Bărbatul a dat în judecată, la Judecătoria Câmpina, Ministerul Mediului şi Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS), iar Judecătoria Câmpina a decis că AVPS nu are calitate procesuală, iar Ministerul Mediului trebuie să plătească ciobanului daune morale şi materiale. Decizia Tribunalului nu este definitivă, putând fi contestată pentru a doua oară de către Minister.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Tribunalul Prahova a menţinut, prin sentinţa de miercuri, o decizie a Judecătoriei Câmpina din septembrie 2022 prin care magistraţii au decis că un cioban atacat de un urs la o stână din Telega, judeţul Prahova, trebuie să primească despăgubiri materiale şi morale din partea autorităţilor. 
În octombrie 2021, bărbatul a chemat în judecată, la Judecătoria Câmpina, Ministerul Mediului şi Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS), solicitând daune morale pentru că în urma atacului animalului sălbatic a rămas desfigurat. În septembrie 2022, magistraţii de la Judecătoria Câmpina au constatat că AVPS nu are calitate procesuală. 
Acelaşi lucru l-au susţinut, în instanţă, şi apărătorii Ministerului Mediului, însă judecătorii au respins această susţinere. 
„Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei ASOCIAŢIA VÂNĂTORILOR şi PESCARILOR SPORTIVI, Câmpina, judeţul Prahova, persoană juridică de drept privat , înscrisă în Registrul National şi respinge cererea formulată în contradictoriu cu aceasta ca fiind formulată împotriva unei persoane lipsită de calitate procesuala pasivă. Obligă pe reclamant să plătească pârâtei ASOCIAŢIA VÂNĂTORILOR ŞI PESCARILOR SPORTIVI suma de 1.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, onorariu de avocat. Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de pârâtul MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ŞI PĂDURILOR. Admite în parte cererea formulată. (...) Obligă pe pârâtul MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ŞI PĂDURILOR la plata către reclamant a sumei de 100.000 de lei cu titlu de daune morale şi 1.000 de lei cu titlu de daune materiale. Obligă pe pârâtul MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ŞI PĂDURILOR la plata către reclamant a sumei de 5.100 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat şi taxă judiciară de timbru”, decidea, în 5 septembrie 2022, Judecătoria Câmpina.
Miercuri 31 mai, Tribunalul Prahova a menţinut această decizie. Soluţia pronunţată de Tribunalul Prahova poate fi atacată cu recurs de Ministerul Mediului la Curtea de Apel Ploieşti.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.