O fostă angajată a Casei de Pensii Bihor, ca medic expert al asigurărilor sociale, a fost trimisă în judecată de DNA Oradea pentru 334 de fapte de luare de mită, după ce, în 2015, ar fi primit în mod repetat bani de la persoane care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea unor astfel de decizii sau prelungirea concediilor medicale. Alte patru persoane, care ar fi intermediat luarea de mită, au fost deferite justiţiei în acelaşi dosar, în timp ce asistenta medicală de la cabinet şi alte 10 persoane au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Ana Guţ, la data faptelor medic expert al asigurărilor sociale, angajată a Casei Judeţene de Pensii Bihor – Serviciul de expertiză medicală a capacităţii de muncă, pentru luare de mită în formă continuată (334 de acte materiale), a două persoane fizice fără calitate specială, pentru  complicitate la luare de mită în formă continuată, a alte două persoane fizice fără calitate specială, pentru complicitate la luare de mită.

În rechizitoriu, procurorii arată că, în perioada 11 mai - 15 iunie 2015, Ana Guţ ar fi primit, în mod repetat (de 334 de ori), de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul său medical, sume de bani (în valoare de 51.970 lei şi 3.330 de euro) care nu i se cuveneau în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv în legătură cu întocmirea deciziilor medicale asupra capacităţii de muncă a persoanelor care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, efectuarea revizuirii medicale a pensionarilor de invaliditate aflaţi în evidenţă, întocmirea formularelor de concluzii medicale la revizuire ori referitoare la concediile medicale (prelungirea concediului medical peste 90 de zile şi propunerea prelungirii concediului medical peste 180 de zile).

"De situaţia menţionată a profitat şi inculpata Coşa Violeta Dorina, care în perioada 11 mai - 15 iunie 2015, în calitate de asistent medical, angajată la cabinetul medicului Guţ Ana din cadrul aceleiaşi instituţii, ar fi primit, în mod repetat, de la persoanele care s-au prezentat la cabinet, sume de bani care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu şi de asemenea, ar primit de la inculpata Guţ Ana, în mod repetat, sume de bani despre care ştia că reprezintă o parte din sumele pe care medicul le primise în mod necuvenit", susţin procurorii DNA.

Cu asistenta medicală Violeta Dorina Coşa, angajată a Casei Judeţene de Pensii Bihor – Serviciul de expertiză medicală a capacităţii de muncă în cadrul cabinetului medicului asigurărilor sociale Ana Guţ, procurorii au încheiat, în prezenţa avocatului, un acord de recunoaştere a vinovăţiei, aceasta recunoscând faptele de luare de mită, în formă continuată (36 de acte materiale) şi complicitate la luare de mită, în formă continuată (23 de acte materiale). Acordul prevede o pedeapsă de doi ani şi opt luni închisoare cu suspendare. 

Potrivit DNA, în dosar au fost identificaţi 14 intermediari, persoane fără calitate specială care, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, ar fi ajutat-o pe Guţ să primească diferite sume de bani care proveneau de la beneficiarii de decizii medicale. Dintre aceştia, patru au fost trimişi în judecată prin prezentul rechizitoriu.

Cu alţi 10 dintre inculpaţi, întrucât au recunoscut faptele de complicitate la luare de mită şi au solicitat încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, în cauză au fost încheiate 10 acorduri, pentru pedepse cuprinse între doi ani şi doi ani şi şapte luni de închisoare cu suspendare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză şi de a se dispune confiscarea extinsă cu privire la mai multe sume de bani (2.427.255 lei identificate la percheziţiile domiciliare) şi asupra acţiunilor/instrumentelor financiare/bunurilor puse sub sechestru.      

                    

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.