Furtunile din ultimele 24 de ore au produs efecte în 28 de localităţi din 11 judeţe, dar şi în municipiul Bucureşti, pompierii intervenind pentru îndepărtarea a zeci de copaci doborâţi de vânt, anunţă IGSU. Ca urmare, au fost afectate temporar traficul rutier pe patru drumuri naţionale şi cel feroviar pe magistrala Braşov - Cluj-Napoca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în ultimele 24 de ore, instabilitatea atmosferică accentuată a produs efecte în 28 de localităţi din judeţele Bacău, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Mureş, Prahova, Tulcea şi Vâlcea, precum şi în municipiul Bucureşti.
 
FOTO: ISU Bacău
FOTO: ISU Bacău
 
Pompierii au acţionat pentru îndepărtarea a 62 de copaci căzuţi pe carosabil, clădiri sau autovehicule, din cauza vântului. În total, în urma furtunilor au fost afectate 12 autoturisme, 8 acoperişuri, 7 locuinţe şi două subsoluri.
 
Pentru protectia cetăţenilor, în judeţele care s-au aflat sub incidenţa avertizărilor imediate de vreme severă (Bacău, Mureş, Tulcea şi Vaslui), au fost emise 7 mesaje de avertizare pentru populaţie prin sistemul Ro-Alert.
 
Totodată, circulaţia rutieră a fost temporar îngreunată din cauza copacilor doborâţi de vânt şi a apei de pe carosabil pe 4 drumuri naţionale (DN 2D, DN 7, DN 12 şi DN 13A) şi un drum judeţean (DJ 113A), iar traficul feroviar a fost temporar blocat din cauza copacilor căzuţi pe linia de contact pe magistrala 400 Braşov - Cluj-Napoca. Echipe specializate s-au aflat în teren pentru remedierea situaţiei, iar la acest moment traficul rutier se desfăşoară in condiţii normale. 
 
FOTO: ISU Bacău
FOTO: ISU Bacău
 
"La acest moment, nu sunt intervenţii în desfăşurare pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice, însă având în vedere avertizarea hidrologică Cod galben, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din mai multe judeţe ale ţării, pompierii militari rămân la datorie, iar în funcţie de evoluţia situaţiei din teren, vor interveni în sprijinul populaţiei", arată IGSU.
 
Reprezentanţii IGSU recomandă populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. De asemenea, în cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, oamenii nu trebuie să traverseze râurile prin apă şi nici să se apropie de malurile acestora. 
 
În situaţia manifestării vântului puternic, populaţiei este sfătuită să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi. 
 
Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi AppStore.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.